Primerjava dvodimenzijskih programov PCFLOW2D in FLO - 2D za račun drobirskih tokov

Samo Kotnik (2006) Primerjava dvodimenzijskih programov PCFLOW2D in FLO - 2D za račun drobirskih tokov. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (1614Kb)
  [img] Arhiv (ZIP)
  Prenos (15Mb)

   Povzetek

   Diplomsko delo obravnava primerjavo rezultatov dvodimenzionalnih matematičnih modelov PCFLOW2D in FLO – 2D na primeru drobirskega toka na območju vasi Koseč. V uvodnem delu naloge so opisane glavne značilnosti drobirskih tokov, njihova klasifikacija, fizikalne in druge pomembne značilnosti ter način premikanja. V nadaljevanju sta predstavljena matematična modela PCFLOW2D in FLO - 2D, namenjena simulaciji gibanja tokov. Za vsakega posebej so podane najpomembnejše enačbe in vsi potrebni vhodni parametri, ki jih modela uporabljata pri izračunu. Nato je opisan dogodek pojava drobirskega toka na območju vasi Koseč in vzroki njegovega nastanka. Povzeti so tudi projekti, ki so bili za zavarovanje območja vasi Koseč že izvedeni. V njih so na osnovi strokovnih predlogov podane rešitve, kako bi z ureditvijo struge in s potrebnimi varovalnimi objekti preprečili oz. omilili škodo ob morebitni ponovitvi dogodka. Za vse dogovorjene ureditve so bile študije opravljene s pomočjo numeričnih simulacij z enodimenzijskim lastnim modelom PLAZ1D in dvodimenzijskim komercialnim modelom FLO-2D. V nadaljevanju so bili računi izvršeni še z modelom PCFLOW2D in narejena primerjava ter analiza rezultatov, ki jih na izbranem odseku vasi Koseč podata modela PCFLOW2D in FLO – 2D. Modela kljub enakim vhodnim podatkom (relief, Manningov koeficient, mejna strižna trdnost, viskoznost...) dajeta nekoliko različne rezultate. V diplomski nalogi so razlike detajlov raziskane,analizirani in podani pa so tudi vzroki zanje.

   Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
   Dodatne informacije: Delu je priložena datoteka s prilogami.
   Ključne besede: drobirski tok, zemljinski zdrs, plaz, blatni tok, skalno padanje, Manningov koeficient, strižna napetost, mejna strižna trdnost, viskoznost, matematično modeliranje, PCFLOW2D, FLO-2D, Koseč
   Število strani: 58
   Obseg in dodatki: 58 str., 13 pregl., 5 sl., 26 en., 23 pril.
   Jezik vsebine: slovenščina
   Mentor / Somentorji:
   Ime in priimekIDFunkcija
   prof. dr. Matjaž Četina16Mentor
   asist. dr. Mario Krzyk205Somentor
   Datum in ura zagovora: 27 oktober 2006
   Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3354721)
   Ustanova: Univerza v Ljubljani
   Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
   Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za mehaniko tekočin z laboratorijem (KMTek)
   ID vnosa: 905
   URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/905

   Akcije (potrebna je prijava)

   Pregled vnosa

   Prenosi dokumenta

   Še več statistike za to delo...