Hidravlična analiza na podlagi topografije Kopra, izdelane s pomočjo tehnologije LIDAR

Sandra Pranjić (2008) Hidravlična analiza na podlagi topografije Kopra, izdelane s pomočjo tehnologije LIDAR. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (6Mb)

  Povzetek

  Diplomska naloga obravnava poplave, ki zaradi nepredvidljivosti in povzročene škode, sodijo med najhujše ujme. Na področju poplavljanja rek v Sloveniji je bilo narejenih mnogo študij, področje poplavljanja morja pa je še dokaj neraziskano. Preučevanje dviga morske gladine je razmeroma mlada znanstvena veda, poplavljanje morja pa se od rek razlikuje zaradi vplivov več faktorjev. S primernimi in pravočasnimi ukrepi lahko tudi posledice tovrstnih poplav omilimo. Hidravlično inženirstvo rešuje te probleme z izdelavo fizičnih in matematičnih modelov, pri čemer so slednji zelo uporabni za natančne hidravlične simulacije. Točnost napovedi je sorazmerno odvisna od natančnosti vhodnih podatkov, katerih pridobitev so v veliki meri olajšale moderne tehnologije, kot je uporaba geografskih informacijskih sistemov. Namen diplomskega dela je bila hidravlična analiza razbremenilnika reke Rižane, ki se izliva v morje ter napoved možnih poplavnih scenarijev ob spreminjajočem se dvigu nivoja morske gladine. Prostorski podatki so bili pridobljeni z eno od najsodobnejših GIS tehnologij (tehnologijo LIDAR). Na podlagi ustvarjenega digitalnega modela terena je podatke možno obdelati z različnimi programskimi orodji. V kombinaciji s hidravličnim orodjem HEC-RAS sta bili uporabljeni programski orodji Manifold in ESRI ArcGIS z razširitvami (3D Analyst, Spatial Analyst in HEC-GeoRAS). Navedena programska orodja olajšajo izdelavo geometrije rečnega korita in interpretacijo rezultatov. Omogočajo namreč prikaz rezultatov hidravličnih izračunov v obliki kartiranja poplavnih območij. Ker se pri upodobitvi topografije terena postavljajo vse večje zahteve, je to ena od najsodobnejših rešitev hidravličnih problemov.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: poplave, hidravlika, odprti vodotoki, prostorski podatki, GIS, HEC-GeoRAS, Manifold System
  Število strani: 83
  Obseg in dodatki: 83 str., 4 pregl., 39 sl., 17 en., 8 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Franc Steinman122Mentor
  doc. dr. Primož Banovec232Somentor
  Datum in ura zagovora: 25 november 2008
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4369505)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za operativno gradbeništvo (KOG)
  Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za mehaniko tekočin z laboratorijem (KMTek)
  ID vnosa: 9
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/9

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...