Analiza vplivov onesnaženih voda s soljo iz cestišč na vodno okolje in čiščenje na komunalnih čistilnih napravah

Domen Lajevec (2008) Analiza vplivov onesnaženih voda s soljo iz cestišč na vodno okolje in čiščenje na komunalnih čistilnih napravah. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (2937Kb)
  [img] Arhiv (ZIP)
  Prenos (356Kb)

   Povzetek

   Diplomsko delo obravnava tematiko zimskega vzdrževanja cest, njegov vpliv na vodno okolje in čiščenje na komunalnih čistilnih napravah. V prvem delu so predstavljeni preparati, ki se uporabljajo za zimsko vzdrževanje cestne infrastrukture. V tem delu so zbrani podatki o porabi sredstev, predvsem natrijevega klorida, za zimsko posipanje cestišč in vzdrževanje obcestnih objektov. Analiza porabe je opravljena tako za tujino, kjer sta podrobneje obravnavani Evropa in ZDA, kot tudi za Slovenijo. Za posipne soli, ki se uporabljajo v Sloveniji, so navedene količine, ki jih za to dejavnost v zimskem obdobju potrebujejo: Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji, Direkcija Republike Slovenije za ceste in Komunalno podjetje Ljubljana. Na podlagi omenjenih količin je izdelana primerjava porabe v Sloveniji s porabo v Evropi in ZDA. V drugem delu diplomskega dela je prikazan vpliv uporabe posipnih soli in drugih preparatov na vodno okolje in čiščenje na komunalnih čistilnih napravah. Pri vodnem okolju so izpostavljene predvsem podtalnica in površinske vode. Po standardni metodi je določen vpliv cianidnih kompleksov na reki Glinščica, katere struga poteka predvsem v urbanem delu Ljubljane. Posipalna sol ima vpliv tudi na biološko čiščenje v procesu komunalnih čistilnih naprav. Podan je primer vpliva na biološki del čiščenja na Centralni čistilni napravi Domžale – Kamnik. V zadnjem delu so opisani še vplivi soljenja cest na floro obcestnih območij ter na kovinske dele obcestnih objektov. Zaključek temelji na smiselnosti uporabe soli in drugih preparatov ter omeni nujnost omejitve določenih snovi, ki prihajajo v okolje. Predlagane so uvedbe mejnih vrednosti, ki bi morale biti podane v zakonskih in podzakonskih aktih.

   Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
   Dodatne informacije: Delu je priložena datoteka s prilogami.
   Ključne besede: sredstva za zimsko vzdrževanje cest, vpliv soljenja cest, vpliv soli na biološko čiščenje, vpliv soli na vodno okolje,
   Število strani: 66
   Obseg in dodatki: 66 str., 15 pregl., 2 graf., 6 sl., 5 en.,
   Jezik vsebine: slovenščina
   Mentor / Somentorji:
   Ime in priimekIDFunkcija
   izr. prof. dr. Jože Panjan85Mentor
   dr. Darko Drev411Somentor
   Datum in ura zagovora: 29 maj 2008
   Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4094561)
   Ustanova: Univerza v Ljubljani
   Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
   Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Inštitut za zdravstveno hidrotehniko (IZH)
   ID vnosa: 896
   URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/896

   Akcije (potrebna je prijava)

   Pregled vnosa

   Prenosi dokumenta

   Še več statistike za to delo...