Prispevek k hidromorfološki tipizaciji slovenskih vodotokov

Petra Repnik (2006) Prispevek k hidromorfološki tipizaciji slovenskih vodotokov. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (9Mb)

  Povzetek

  V diplomski nalogi je predstavljena raziskava hidromorfoloških (HM) referenčnih razmer in nadaljnja HM tipizacija, ki je bila izvedena na izbranih hidromorfoloških referenčnih odsekih slovenskih vodotokov. Na podlagi poznavanja v svetu že proučevanih HM referenčnih razmer in HM tipizacij ter upoštevanja smernic, ki jih navaja Vodna direktiva, je bil kot pristop za raziskavo izbran prostorski pristop z vzorčenjem na terenu. V raziskavo je bilo zajetih 92 HM referenčnih odsekov različnih vodotokov, ki so bili izbrani v skladu s kriteriji za določitev referenčnih mest. Zajem HM spremenljivk je zahteval izdelavo HM referenčnega popisnega lista, ki vključuje tako spremenljivke pridobljene s kabinetnim kot terenskim delom. Za popis je bil uporabljen transektni zajem podatkov (Bizjak, 2003), ki na vsakem izbranem HM referenčnem odseku zahteva popis 6 transektov. V nadaljevanju so bile iz transektnih vrednosti pridobljene povprečne odsečne vrednosti, ki so vhodni podatek za izdelavo HM tipizacije izbranih HM referenčnih odsekov. Kot izhodišče tipizacije sta privzeta prva dva nivoja Rosgenove tipizacije vodotokov (Rosgen, 1996). Z analizo sopojavljanja in uporabo geografskega informacijskega sistema (programski paket ArcGIS 9) je bilo prepoznanih 9 hidromorfoloških tipov vodotokov. Raziskava je pokazala, da so HM tipi, ki so prepoznani na osnovi razlik med ključnimi geomorfološkimi in morfološkimi spremenljivkami, značilno različni tudi na nivoju podrobnejših HM spremenljivk.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: Vodna direktiva, hidromorfološke referenčne razmere, transektni zajem podatkov, hidromorfološka tipizacija vodotokov
  Število strani: 107
  Obseg in dodatki: 107 str., 13 pregl., 2 graf., 32 sl., 6 sh., 49 foto.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Matjaž Mikoš78Mentor
  asist. dr. Aleš BizjakSomentor
  Datum in ura zagovora: 21 december 2006
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3403105)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za splošno hidrotehniko (KSH)
  ID vnosa: 892
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/892

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...