Uporaba programa SWMM in smernic ATV 128 za dimenzioniranje kanalizacijskih sistemov in zadrževalnih bazenov

Dejan Rep (2007) Uporaba programa SWMM in smernic ATV 128 za dimenzioniranje kanalizacijskih sistemov in zadrževalnih bazenov. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (3726Kb)
  [img] Arhiv (ZIP)
  Prenos (10Mb)

   Povzetek

   Diplomska naloga obravnava dimenzioniranje zadrževalnih bazenov s pomočjo računalniškega programa SWMM in nemških smernic ATV. Naloga je sestavljena iz dveh teoretičnih delov in iz praktičnega dela. Prvi del naloge opisuje računalniški program SWMM (Storm Water Management Model), ki je namenjen kratkoročnemu in dolgoročnemu simuliranju kvantitativnega in kvalitativnega padavinskega odtoka v kanalizacijskem sistemu. Drugi del opisuje zadrževalne bazene in dimenzioniranje zadrževalnih bazenov s prelivnim objektom po smernicah ATV-A 128. Smernice narekujejo postopek določanja potrebne efektivne prostornine zadrževalnega bazena s prelivnim objektom. Zahtevajo večje število podatkov, ki jih je potrebno predhodno analizirati. Potrebno prostornino bazena določajo na osnovi letnih obremenjevanj odvodnika s prelitimi odtoki, katerih koncentracije onesnažil morajo biti v določenih dopustnih mejah. Tretji del naloge je praktični primer. Kanalizacijski sistem Šaleške doline vsebuje 30 obstoječih razbremenilnikov, ki razbremenjujejo mešane odtoke v vodotoke in jezera. Prvi val razbremenjenih odtokov, ki je najbolj onesnažen, je potrebno zadržati in ga v celoti odvesti na čistilno napravo. Omenjeni kanalizacijski sistem pa še ne vsebuje zadrževalnih objektov, ki bi opravljali takšno nalogo. Zato sem na območju Velenje – Šoštanj predvidel zadrževalne bazene in določil njihove okvirne potrebne efektivne prostornine z uporabo smernic ATV in pomočjo programa SWMM. Za predvideni zadrževalni bazen s prelivom Šalek II, ki bi med in po padavinskem dogodku zadrževal prvi val onesnaženja iz večjega dela naselja Gorica v Velenju, sem izdelal idejni načrt.

   Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
   Dodatne informacije: Delu je priložena datoteka s prilogami.
   Ključne besede: kanalizacija, razbremenilnik, zadrževalni bazen, preliv, program SWMM, ATV standard
   Število strani: 106
   Obseg in dodatki: 106 str., 2 pregl., 12 sl., 1 en., 3 graf., 35 pril.
   Jezik vsebine: slovenščina
   Mentor / Somentorji:
   Ime in priimekIDFunkcija
   izr. prof. dr. Jože Panjan85Mentor
   Datum in ura zagovora: 23 februar 2007
   Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3474273)
   Ustanova: Univerza v Ljubljani
   Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
   Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Inštitut za zdravstveno hidrotehniko (IZH)
   ID vnosa: 884
   URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/884

   Akcije (potrebna je prijava)

   Pregled vnosa

   Prenosi dokumenta

   Še več statistike za to delo...