Projektiranje armiranobetonskih sten po EC8 in JUS ter kritična ocena njihovega obnašanja pri potresni obtežbi

Anka Ilc (2007) Projektiranje armiranobetonskih sten po EC8 in JUS ter kritična ocena njihovega obnašanja pri potresni obtežbi. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (1056Kb)
  [img] Arhiv (ZIP)
  Prenos (12Mb)

   Povzetek

   Diplomsko delo obravnava projektiranje armiranobetonskih sten pravokotnega prereza po evropskih in dosedanjih slovenskih standardih ter poda oceno njihovega obnašanja pri potresni obtežbi. V prvem delu naloge je izveden račun osemetažne stenaste stavbe po evropskem standardu in po dosedanjih standardih. Stavba je obremenjena z obtežbo, ki jo povzročajo projektni pospeški tal 0,1g in 0,25g, oziroma se po dosedanjih predpisih nahaja v VIII. in IX. potresni coni. Izbrana stena je dimenzionirana po zahtevah razreda duktilnosti DCM in DCH; v obeh primerih je obravnavana kot duktilna stena, v primeru razreda DCM pa tudi kot velika, šibko armirana stena. Pri računu duktilnih sten je duktilnost enkrat dokazana z računom, drugič pa s konstruktivnimi pravili za objetje betona, ki jih določa standard. V drugem delu naloge so tako dobljene različice sten primerjane med seboj. Navedeni so vzroki za razlike v armiranju. Na podlagi primerjave je kot boljša možnost tako na področjih s šibkimi kot tudi na področjih z močnimi potresi izbrano projektiranje za stopnjo duktilnosti DCM s sistemom duktilnih sten. V tretjem delu naloge je ocenjeno upogibno obnašanje nekaterih sten pri potresni obtežbi. Zahteve potresa so določene na podlagi nelinearne analize stene, ki je izvedena s pomočjo N2 metode in s pomočjo nelinearne analize časovnega odziva. Ugotovljeno je, da se v tem primeru stena, projektirana po dosedanjih standardih, obnaša precej slabše kot stena razreda duktilnosti DCM z objetimi robnimi stebri, a malce bolje kot stena razreda DCM, pri kateri je duktilnost dokazana z računom.

   Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
   Dodatne informacije: Delu je priložena datoteka s prilogami.
   Ključne besede: potresna obtežba, armiranobetonske stene, Evrokod, obnašanje pri potresni obtežbi
   Število strani: 111
   Obseg in dodatki: 111 str., 18 pregl., 43 sl., 159 en.
   Jezik vsebine: slovenščina
   Mentor / Somentorji:
   Ime in priimekIDFunkcija
   prof. dr. Matej Fischinger28Mentor
   izr. prof. dr. Tatjana Isaković38Somentor
   Datum in ura zagovora: 26 februar 2007
   Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3472481)
   Ustanova: Univerza v Ljubljani
   Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
   Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za konstrukcije in potresno inženirstvo (KKPI)
   ID vnosa: 883
   URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/883

   Akcije (potrebna je prijava)

   Pregled vnosa

   Prenosi dokumenta

   Še več statistike za to delo...