Projektiranje armiranobetonske hale za različno potresno ogroženi območji v Sloveniji ter ocena stroškov izgradnje nosilne konstrukcije

Klemen Podobnik (2006) Projektiranje armiranobetonske hale za različno potresno ogroženi območji v Sloveniji ter ocena stroškov izgradnje nosilne konstrukcije. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (1170Kb)
  [img] Arhiv (ZIP)
  Prenos (8Mb)

   Povzetek

   Standard EN 1998-1 je namenjen potresnoodpornemu projektiranju stavb. Določa potresno obtežbo, vrsto analize in pogoje dimenzioniranja konstrukcijskih elementov. Standard omogoča projektiranje armiranobetonskih stavb za tri stopnje duktilnosti. V nalogi so najprej podani nekateri principi projektiranja potresnoodpornih konstrukcij glede določitve potresne obtežbe, analize in dimenzioniranja za srednjo stopnjo duktilnosti (DCM), na osnovi katerih je obravnavana dejanska okvirna konstrukcija. Prikazano je projektiranje konstrukcije za dve potresno različno ogroženi območji v Sloveniji – v Novi Gorici in v Ljubljani. Sprememba lokacije objekta se odraža tako v različni obtežbi snega kot tudi različni potresni obtežbi, iz primerjave pa je izključen vpliv tal na velikost potresnih sil. Za analizo in dimenzioniranje konstrukcij v skladu z EN 1992-1 sem uporabil program ETABS. Dodatne kontrole potresnoodpornega projektiranja, ki jih predpisuje EN 1998-1, sem izvedel s predhodno pripravljenimi tabelami v okolju EXCEL. V nalogi sta podrobno prikazana postopka določitve vzdolžne in strižne armature za primer ene grede in enega stebra, za ostale elemente pa so podani le rezultati računa. Sprememba lokacije objekta ne vpliva samo na obtežbo konstrukcije in posledično na potrebno vzdolžno in strižno armaturo elementov, ampak tudi na ceno izgradnje nosilne konstrukcije. Vrednosti investicij sta določeni na podlagi popisa gradbenih del. Prikazana sta tudi način izračuna gradbenih količin in primerjava sestave ter velikosti stroškov za obe konstrukciji.

   Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
   Dodatne informacije: Delu je priložena datoteka s prilogami.
   Ključne besede: okvirna konstrukcija, potresna obtežba, potresnoodporno projektiranje, vrednost investicije
   Število strani: 80
   Obseg in dodatki: 80 str., 26 pregl., 28 sl., 35 en.
   Jezik vsebine: slovenščina
   Mentor / Somentorji:
   Ime in priimekIDFunkcija
   izr. prof. dr. Matjaž Dolšek216Mentor
   Datum in ura zagovora: 23 oktober 2006
   Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3349601)
   Ustanova: Univerza v Ljubljani
   Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
   Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za konstrukcije in potresno inženirstvo (KKPI)
   ID vnosa: 869
   URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/869

   Akcije (potrebna je prijava)

   Pregled vnosa

   Prenosi dokumenta

   Še več statistike za to delo...