Aktivna zaščita vodarne Hrastje

Blaž Horvat (2005) Aktivna zaščita vodarne Hrastje. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (8Mb)
  [img] Arhiv (ZIP)
  Prenos (915Kb)

   Povzetek

   V diplomski nalogi je predstavljen možen način zaščite vodarne Hrastje pred onesnaženjem. V prvem delu je opisan matematični model podtalnice Ljubljanskega polja, ki je narejen v programskem orodju MIKE-SHE. Sledi opis zmogljivosti vodarne Hrastje, pomembnosti njene lokacije in vpliva okoliških dejavnosti ter pregled kakovosti načrpane vode. Ogroženost pred onesnaženjem z obstoječo zaščito, z vodovarstvenimi pasovi, je preizkušena z modulom za sledenje delcev v programskem orodju MIKE-SHE. Kot rešitev je predlagana aktivna zaščita, pri kateri z umetnim bogatenjem ustvarimo tako imenovano vodno zaveso, s katero odrinemo potencialno onesnaženo vodo izpod mesta. S tem dobimo kontrolo nad kvaliteto vstopajoče vode, obenem pa lahko še povečamo zmogljivost črpališča in zmanjšamo obstoječe vodovarstvene pasove. Vodo, s katero bogatimo, moramo predhodno ustrezno pripraviti. Podrobneje so predstavljeni trije načini zajema (surova voda, obrežni filtrat z drenažo in z vodnjaki) in temu primerna predpriprava vode (koagulacija, flokulacija, lamelni usedalnik, hitri filter, ogleni filter, kaskade). Za vse različice so podani izračuni vseh postopkov priprave. Nato so bile s pomočjo modula za sledenje delcev določene lokacije nalivalnih vodnjakov in potrebne količine vode za nalivanje. Kot dokaz učinkovitosti zaščite, so rezultati končne rešitve primerjani z obstoječim stanjem. Za vsako različico rešitve so izračunani tudi obratovalni stroški, ki so prav tako primerjani z obstoječimi.

   Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
   Dodatne informacije: Delu je priložena datoteka s prilogami.
   Ključne besede: Aktivna zaščita, umetno bogatenje, varovanje vodnih virov, vodarna Hrastje, model podtalnice Ljubljanskega polja, MIKE-SHE
   Število strani: 82
   Obseg in dodatki: 82 str., 5 tab., 63 sl., 83 en.
   Jezik vsebine: slovenščina
   Mentor / Somentorji:
   Ime in priimekIDFunkcija
   prof. dr. Boris Kompare55Mentor
   Datum in ura zagovora: 07 oktober 2005
   Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=2883169)
   Ustanova: Univerza v Ljubljani
   Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
   Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Inštitut za zdravstveno hidrotehniko (IZH)
   ID vnosa: 864
   URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/864

   Akcije (potrebna je prijava)

   Pregled vnosa

   Prenosi dokumenta

   Še več statistike za to delo...