Uporaba programa AQUATERRA za načrtovanje hidrotehničnih ureditev na vodotokih

Sebastjan Rozman (2005) Uporaba programa AQUATERRA za načrtovanje hidrotehničnih ureditev na vodotokih. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (2684Kb)
  [img] Arhiv (ZIP)
  Prenos (18Mb)

   Povzetek

   V današnjem asu si ob so asnih zahtevah naro nikov po krajših rokih in ve ji kakovosti inženir ne more ve privoš iti na rtovanja in projektiranja s »konvencionalnimi« orodji (svin nik, papir). Potrebno je pose i po sodobnih rešitvah, ki prinašajo prihranek na asu in možnost hitre komunikacije med projektnimi skupinami inženirjev. V diplomi je zato predstavljena uporaba takšnih sodobnih orodij za ra unalniško podprto projektiranje. S programom za na rtovanje in urejanje vodotokov AQUATERRA je bila izdelana študijska varianta ureditve reke Save in izgradnje derivacijskega kanala HE Mokrice. Projektna naloga je zajemala izgradnjo derivacijskega kanala po za rtani trasi, ki poteka južno od reke Save ter postavitev visokovodnih nasipov na obmo ju osnovne struge Save in na obmo ju derivacije. V nadaljevanju je bila narejena tudi vizualizacija projekta s pomo jo programa RDV (Rapid Design Visualization). Prikazali smo obmo je akumulacije in celoten derivacijski kanal ter bližnjo okolico z ve jimi naselji. Program je v osnovi namenjen vizualizaciji v cestogradnji, a ga lahko uporabljamo tudi za vizualizacijo gradbenih in strojnih na rtov. Program AQUATERRA je specializirana rešitev, ki poleg svoje funkcionalnosti združuje tudi sodobna orodja za hidrotehni no na rtovanje kot sta program AutoCAD in HEC-RAS. Prednost aplikacije AQUATERRA pred naštetimi samostojnimi rešitvami je predvsem v tem, da aplikacija združuje in koristi funkcionalnosti obeh programov in tako ponuja projektantu sodobno ter predvsem u inkovito orodje, s katerim lahko hitro in pregledno obdeluje svoje naloge. V diplomski nalogi je podrobno predstavljen program in potek projektiranja z omenjenim programom s podrobnim opisom uporabljenih ukazov.

   Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
   Dodatne informacije: Delu je priložena datoteka s prilogami.
   Ključne besede: urejanje (projektiranje) vodotokov, ra unalniško podprto projektiranje, CAD programi, hidroenergetika, derivacijski kanal, vizualizacija, HE Mokrice, reka Sava
   Število strani: 77
   Obseg in dodatki: 77 str., 11 pregl., 36 sl., 5 en.
   Jezik vsebine: slovenščina
   Mentor / Somentorji:
   Ime in priimekIDFunkcija
   prof. dr. Matjaž Četina16Mentor
   dr. Gregor Petkovšek517Somentor
   Datum in ura zagovora: 29 september 2005
   Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=2894689)
   Ustanova: Univerza v Ljubljani
   Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
   Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za mehaniko tekočin z laboratorijem (KMTek)
   ID vnosa: 863
   URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/863

   Akcije (potrebna je prijava)

   Pregled vnosa

   Prenosi dokumenta

   Še več statistike za to delo...