Vpliv zadrževalnika Brezje na poplavne vode reke Horjulščice

Matjaž Knapič (2007) Vpliv zadrževalnika Brezje na poplavne vode reke Horjulščice. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (4Mb)
  [img] Arhiv (ZIP)
  Prenos (61Mb)

   Povzetek

   Cilj naloge je določiti vpliv zadrževalnika Brezje na visoke vode reke Horjulščice. Z vse večjo urbanizacijo okolja se v okolici mesta Ljubljane manjša naravni prostor za vodotoke. Tak primer je tudi reka Gradaščica, ki teče po zelo poplavno ogroženem območju. To se je pokazalo že v preteklosti, saj so tedaj poplave na reki Gradaščici povzročile ogromno škodo. Zadnje čase se preučujejo različni ukrepi za zaščito tega prostora, ki bi poplavno ogroženost zmanjšali. Eden izmed teh ukrepov je obravnavan v tej diplomski nalogi, in sicer delovanje zadrževalnika Brezje na pritoku Horjulščici. Narejen je hidrološki model, ki na podlagi padavin in sestave terena določi hidrograme na reki Horjulščici. Hidrogrami pa so kasneje uporabljeni v hidravličnem modelu, ki obravnava območje zadrževalnika Brezje. Kot rezultati tega modela pa so podani iztočni hidrogrami za območje zadrževalnika Brezje. Iztočni hidrogrami se spreminjajo glede na različno delovanje zapornice, ki preprečuje prost odtok vode in s tem vplivajo na poplavni val na reki Horjulščici. S tem poskušamo ugotoviti, kakšen je vpliv zadrževalnika Brezje na zadrževanje 100-letne poplavne vode in za koliko se zmanjša iztok iz reke Horjulščice v reko Gradaščico v primeru postavljenega zadrževalnika. Ugotovljeno je, da zadrževalnika Brezje vpliva ugodno na zadrževanje 100-letne poplave vode in s tem veča poplavno varnost dolvodno ležečih površin.

   Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
   Dodatne informacije: Delu je priložena datoteka s prilogami.
   Ključne besede: poplave, zadrževalniki, Gradaščica, Horjulščica, hidrološki model, hidravlični model, HEC-HMS, HEC-RAS, zadrževalnik Brezje, protipoplavna varnost
   Število strani: 62
   Obseg in dodatki: 62 str., 15 sl., 7 pregl., 20 graf., 15 en.
   Jezik vsebine: slovenščina
   Mentor / Somentorji:
   Ime in priimekIDFunkcija
   prof. dr. Matjaž Mikoš78Mentor
   viš. pred. mag. Rok Fazarinc556Somentor
   Datum in ura zagovora: 27 september 2007
   Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3736417)
   Ustanova: Univerza v Ljubljani
   Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
   Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za splošno hidrotehniko (KSH)
   ID vnosa: 856
   URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/856

   Akcije (potrebna je prijava)

   Pregled vnosa

   Prenosi dokumenta

   Še več statistike za to delo...