Analiza in projektiranje tankostenskih cilindričnih silosov v skladu z Evrokod standardi

Simon Petrovčič (2008) Analiza in projektiranje tankostenskih cilindričnih silosov v skladu z Evrokod standardi. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (3598Kb)
  [img] Arhiv (ZIP)
  Prenos (450Kb)

   Povzetek

   Diplomska naloga je zamišljena kot priročnik za analizo in projektiranje tankostenskih, cilindričnih, osno simetričnih metalnih silosov v skladu z Evrokod standardi. Vsebinsko je razdeljena na tri dele. V prvem delu so obravnavane vse pomembnejše obtežbe, ki delujejo na silose. Poseben poudarek je namenjen obtežbam, ki nastanejo pri polnjenju in praznjenju ter obtežbe zaradi vetra in potresa. Za vsako od teh obtežb je na enostaven in razumljiv način (po korakih in v obliki diagramov poteka) podan postopek za izračun pritiskov po silosu. Izpeljani so izrazi za membranske sile. Pri obtežbah zaradi polnjenja in praznjenja so bistveni izrazi grafično prikazani v posplošeni (brezdimenzijski) obliki, s čimer postanejo bolj pregledni in hitro berljivi za različne geometrije silosov in za različne shranjene materiale. Raziskane so nekatere nejasnosti, ki se pojavljajo v standardih. Predstavljene so obtežne kombinacije, ki jih je potrebno upoštevati pri projektiranju. V drugem delu diplomske naloge je izračunan praktični računski primer z upoštevanjem postopkov iz prvega dela. V tretjem delu sta predstavljena dva računalniška programa, ki sta tudi bila izdelana v sklopu te naloge. Prvi je namenjen določitvi obtežbe shranjenega materiala na stene silosa, drugi pa določitvi obtežbe vetra na stene silosa. Programa sta na zgoščenki, ki je priložena nalogi. V prilogah sta tudi angleška prevoda prvega in tretjega dela.

   Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
   Dodatne informacije: Delu je priložena datoteka s prilogami.
   Ključne besede: cilindrični silosi, obtežba, analiza, projektiranje, Evrokod
   Število strani: 327
   Obseg in dodatki: 372 str., 50 pregl., 123 sl., 461 en.,
   Jezik vsebine: slovenščina
   Mentor / Somentorji:
   Ime in priimekIDFunkcija
   izr. prof. dr. Boštjan Brank7Mentor
   prof. dr. Werner GuggenbergerSomentor
   Datum in ura zagovora: 23 april 2008
   Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4013921)
   Ustanova: Univerza v Ljubljani
   Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
   Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za konstrukcije in potresno inženirstvo (KKPI)
   ID vnosa: 848
   URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/848

   Akcije (potrebna je prijava)

   Pregled vnosa

   Prenosi dokumenta

   Še več statistike za to delo...