Primerjava analize in dimenzioniranja obstoječega poslovnega objekta po standardih JUS in EVROCODE

Liliana Poropath (2010) Primerjava analize in dimenzioniranja obstoječega poslovnega objekta po standardih JUS in EVROCODE. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (9Mb)

  Povzetek

  V diplomski nalogi obravnavamo projektiranje objekta Ljubljanskih mlekaren- KID po trenutno veljavnih standardih za projektiranje gradbenih konstrukcij EVROKODE. Armiranobetonska konstrukcija je sestavljena iz treh delov, ki so medsebojno povezani v celoto. V diplomski nalogi analiziramo medetažno stropno AB konstrukcijo, ki je izvedena kot monolitna plošča s kartonskimi cevmi. Navpične nosilne elemente konstrukcije pa predstavljajo stene jeder ter stebri, ki skupaj z nosilci tvorijo prostorske okvire. Izmed vplivov, ki delujejo na konstrukcijo, smo v analizi upoštevali stalne vplive, vplive koristne obtežbe, vplive obtežbe snega in vetra ter potresne vplive. V diplomski nalogi smo prikazali projektiranje značilne medetažne stropne konstrukcije obravnavanega objekta. Analizo smo v celoti izdelali s programom SAFE. Zaradi zahtevnosti določb Evrocode standardov smo pri projektiranju navpičnih nosilnih elementov, ki se nahajajo na potresnih območjih, analizo omejili le na eno izmed armiranobetonskih sten, analizo AB okvira pa nisem zajela v podrobno tematiko. Obravnavani del nosilne konstrukcije smo projektirali po metodi načrtovanja nosilnosti (capacity design), obremenitve konstrukcije pa smo določili na prostorskem računskem modelu, izdelanem v programu ETABS. Poglavitni cilj diplomske naloge je primerjava med vgrajeno armaturo objekta določeno še po Jus predpisih in računsko potrebno, ki jo zahtevajo sedanji standardi Evrokode.Primerjava je pokazala, da je količina vgrajene armature manjša v medetažni stropni konstukciji v primerjavi z zahtevami standarda Evrokod. Analiza konstukcije sten je pokazala, da že obstoječe dimenzije stene ne zadoščajo zelo strogim zahtevam Evrokode standardov. Pri okvirih smo ugotovili, da obstoječa vertikalna armatura v stebrih zadošča, ne zadošča pa stremenska armatura; ravno tako pri gredah vzdolžna in stremenska armatura ne zadošča zahtevam Evrokode standardov.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: standard Evrokod 2, standard Evrokod 8, plošče, stene, okviri, prostorski model, , protipotresno projektiranje, armirani beton
  Število strani: 164
  Obseg in dodatki: 164 str., 69 sl., 43 pregl., 108 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Franc Saje115Mentor
  Datum in ura zagovora: 29 junij 2010
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=5065569)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  ID vnosa: 84
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/84

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...