Oblikovanje, tehnologija izdelave in reprodukcije turistične karte Sveta Trojica

Zdravko Zadravec (2007) Oblikovanje, tehnologija izdelave in reprodukcije turistične karte Sveta Trojica. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (767Kb)
  [img] Arhiv (ZIP)
  Prenos (749Kb)

   Povzetek

   Diplomska naloga s področja tematske kartografije prikazuje potek izdelave turistične karte z računalniškim grafičnim programom Autodesk Map 3D 2005 oz. AutoCAD2005. Diplomska naloga obravnava vse etape izdelave karte od izdelave zasnove, oblikovanja vsebine karte ter konstrukcijo pogojnih znakov do samega tiska karte. Z idejnim načrtom je predstavljen grobi oris izdelave karte, s katerim je predstavljeno območje karte, namen, vrsto in velikost karte in v grobem določitev merila karte. Na osnovi idejnega projekta je izdelana maketa karte, s katero je izvedena razprava z investitorjem. Na osnovi dogovorjenih smernic in parametrov karte je izdelan nato redakcijski načrt, ki vsebuje vse podatke o matematični osnovi karte, kartografski projekciji, velikosti in vsebini karte ter o kartografskih virih. Kartografski viri so osnovni podatki za izdelavo karte. Redakcijski načrt še vsebuje podatke o metodah prikaza posameznih vsebin ter navodilo za izvedbo kartografske generalizacije. Poleg tega pa še vsebuje navodilo za kartografsko oblikovanje vsebine karte. Po navodilih redakcijskega načrta je karta potem tudi izdelana. Posebnost naloge je osnovni kartografski vir, za katerega je izbran digitalni katastrski načrt (DKN), ki do sedaj še ni bil nikoli uporabljen za ta namen. Naslednja zanimivost diplomske naloge je prikaz povezanosti programa AutoCAD2005 s programom GEOS6, v katerem je izdelana osnova turistične karte. Zanimiv je tudi prikaz prednosti obeh programov, ki sta bila uporabljena pri izdelavi diplomske naloge ter uporabnost vektorskih podatkov Območne geodetske uprave Maribor.

   Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
   Dodatne informacije: Delu je priložena datoteka s prilogami.
   Ključne besede: podatkovna baza, podatkovni sloji, vsebinsko oblikovanje, pogojni znaki, turistična karta
   Obseg in dodatki: 52 str, 2 pregl., 19 sl.
   Jezik vsebine: slovenščina
   Mentor / Somentorji:
   Ime in priimekIDFunkcija
   doc. dr. Dušan Petrovič255Mentor
   izr. prof. dr. Branko Janez RojcSomentor
   Datum in ura zagovora: 18 september 2007
   Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3747425)
   Ustanova: Univerza v Ljubljani
   Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
   Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za kartografijo, fotogrametrijo in daljinsko zaznavanja (KKFDZ)
   ID vnosa: 812
   URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/812

   Akcije (potrebna je prijava)

   Pregled vnosa

   Prenosi dokumenta

   Še več statistike za to delo...