Hidravlično modeliranje toka Save v Krškem v območju izgradnje športnega centra

Miha Lenič (2009) Hidravlično modeliranje toka Save v Krškem v območju izgradnje športnega centra. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (4Mb)
  [img] Arhiv (ZIP)
  Prenos (270Mb)

   Povzetek

   Voda je kot del našega življenja tudi v sodobni družbi ključen element našega preživetja. Človek jo v svojo korist izkorišča od nekdaj. Oblikuje ji strugo, da hitreje odvede poplave; zajezi, da lahko zgradi hidroelektrarne ipd. Zato se v hidravliki uporablja kompleksne matematične modele, ki temeljijo na zakonih fizike in nekaterih predpostavkah. Danes se za pomembne študije in projekte pretežno uporabljajo 2D in 3D matematični modeli, ki bolje zajemajo gibanje vode od 1D modelov, danes namenjenih predvsem le za podporo in grobe ocene hidravličnih razmer. V diplomski nalogi so podani rezultati simulacij matematičnega modeliranja toka Save v Krškem na območju bodočega športnega centra, za kar sta pomembna tako 1D kot 2D model. Za grobe ocene poplavne varnosti je na daljšem odseku uporabljen 1D model HEC-RAS. Rezultat 1D modela je krivulja Z(Q), ki je tudi vhodni podatek na spodnjem robu 2D modela. Pri vseh simulacijah je bil upoštevan stalni tok, ki v naravi seveda ne obstaja, je pa dovolj natančna aproksimacija za račun gladin po poplavnih valovih. Dvodimenzijski izračuni so bili izvedeni s programskim orodjem PCFLOW2D, razvitim na Katedri za mehaniko tekočin Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. Tako kot druge reke po Sloveniji je tudi Sava v 20. in 21. stoletju doživela mnogo sprememb, ki so dodobra spremenile njen naravni režim. Danes se gradi hidroelektrarna nad mestom Krško. V diplomski nalogi je bil zato zadan cilj oceniti poplavno varnost bodočega projekta mesta Krško, in sicer športno rekreacijskega centra na desnem bregu Save. Ta bo vključeval športni kompleks z olimpijskim bazenom, zunanji bazen, odprto drsališče/in-line hokej, travnato igrišče za mali nogomet, igrišča za odbojko na mivki itd. Zaradi neposredne nevarnosti visokih vod reke Save je pomembno, da se objekti zavarujejo pred poplavami daljših povratnih dob, predvsem 100 letnimi vodami. V ta namen so bili oblikovani scenariji z različnimi stopnjami poplavne varnosti.

   Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
   Dodatne informacije: Delu je priložena datoteka s prilogami.
   Ključne besede: stalni tok, nestalni tok, poplave, poplavna področja, matematično modeliranje toka, enodimenzionalni tok, dvodimenzionalni tok, poplavna varnost, reka Sava, športni center Krško
   Število strani: 60
   Obseg in dodatki: 60 str., 14 pregl., 27 sl., 10 en.
   Jezik vsebine: slovenščina
   Mentor / Somentorji:
   Ime in priimekIDFunkcija
   prof. dr. Matjaž Četina16Mentor
   asist. dr. Mario Krzyk205Somentor
   dr. Andrej Širca159Somentor
   Datum in ura zagovora: 30 november 2009
   Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4838241)
   Ustanova: Univerza v Ljubljani
   Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
   Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za mehaniko tekočin z laboratorijem (KMTek)
   ID vnosa: 810
   URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/810

   Akcije (potrebna je prijava)

   Pregled vnosa

   Prenosi dokumenta

   Še več statistike za to delo...