Viri požarne vode za območje poselitve

Jure Kristan (2006) Viri požarne vode za območje poselitve. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (72Mb)
  [img] Arhiv (ZIP)
  Prenos (53Mb)

   Povzetek

   Cilj diplomske naloge je bil prikazati in analizirati vire požarne vode na območju poselitve. Moje območje poselitve je bilo naselje Stražišče pri Kranju, ki po kategorizaciji spada v srednjo kategorijo požarne ogroženosti. V večini urbanih naselij v Sloveniji je javno vodovodno omrežje, razen za preskrbo s pitno in sanitarno vodo, tudi edini vir za gašenje. Zato nam dobro vzdrževano hidrantno omrežje z zadostno količino vode in pritiska predstavlja najpomembnejši vir vode za gašenje. Zahteva za hidrantno omrežje v strnjenih naseljih je, da nam le-ta zagotavlja vsaj 10 litrov vode na sekundo pri dejanskem tlaku 2,5 bara na mestu odvzema. Poleg hidrantnega omrežja imamo na območju poselitve tudi sekundarne vire požarne vode, kot so vodna telesa in objekti z vodo. Sekundarni viri požarne vode nam lahko v primeru okvare na vodovodu oziroma hidrantnem omrežju pomenijo pomemben vir požarne vode, brez katerega požarna intervencija gotovo ne bi bila uspešna. Iz izsledkov lahko sklepamo, da je danes eden ključnih problemov, kako izboljšati organizacijo izvajanja nalog oskrbe s požarno vodo, saj te naloge nikjer niso opredeljene kot javna gospodarska služba. Zaradi tega se problematika oskrbe z vodo za gašenje rešuje pretežno specifično glede na sklenjene sporazume oziroma dogovore med občinami in izvajalci javne službe oskrbe s pitno vodo. Možnost za to področje je, da se organizacijsko to področje uredi v okviru obvezne lokalne javne službe. V zaključku naloge so podana izhodišča in predlogi rešitev za bolj učinkovito izvajanje nalog oskrbe s požarno vodo.

   Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
   Dodatne informacije: Delu je priložena datoteka s prilogami.
   Ključne besede: območje poselitve, požarno tveganje, požarna varnost, hidrantno omrežje, primarni vir, sekundarni vir, požarna voda
   Število strani: 96
   Obseg in dodatki: 96 str., 10 pregl., 41 sl., 3 pril.
   Jezik vsebine: slovenščina
   Mentor / Somentorji:
   Ime in priimekIDFunkcija
   prof. dr. Franc Steinman122Mentor
   mag. Florjan GrosSomentor
   Roman UdirSomentor
   Datum in ura zagovora: 23 junij 2006
   Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3217249)
   Ustanova: Univerza v Ljubljani
   Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
   Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za mehaniko tekočin z laboratorijem (KMTek)
   ID vnosa: 808
   URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/808

   Akcije (potrebna je prijava)

   Pregled vnosa

   Prenosi dokumenta

   Še več statistike za to delo...