Preslikave med arhitekturnimi in računskimi aspekti v informacijskih modelih zgradb

Tomaž Pazlar (2008) Preslikave med arhitekturnimi in računskimi aspekti v informacijskih modelih zgradb. Doktorska disertacija.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (2980Kb)

  Povzetek

  Doktorska disertacija obravnava področje modeliranja produktov industrije ki oblikuje grajeno okolje. Kompleksnost panoge v kateri ima običajno vsak udeleženec svoj pogled na zgradbo oz. svoj model zahteva natančno opredelitev terminologije, izdelan kronološko razvojni opis informacijskega modeliranja pa omogoča lažje razumevanje trenutnega stanja na obravnavanem področju. Naloga temelji na trenutno najbolj aktualnem informacijskem modelu zgradb, to je na temeljnih razredih za industrijo (IFC – Industry Foundation Classes). Posebej podrobno sta obravnavana domensko specifična podmodela arhitekture in računske analize. Ker gre za podmodela enotnega informacijskega modela zgradb je smiselna preučitev relacij med njima. Predstavljeno delo zagovarja hipotezo da je problem prirejanja med arhitekturnimi in računskimi modeli znotraj informacijskega modela zgradb IFC možno poenostaviti ter tudi delno avtomatizirati. V nalogi se navedeno hipotezo potrjuje na primeru prirejanja geometrije ter zunanjih vplivov na konstrukcijo. Izdelan je bil tudi demonstracijski prototip ki načeloma potrjuje pravilnost podane hipoteze, hkrati pa opozarja na nezmožnost delovanja predlaganega sistema v praksi, predvsem zaradi nezrelosti IFC specifikacije ter njenih implementacij.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Doktorska disertacija)
  Ključne besede: gradbena informatika, informacijski modeli zgradb – BIM, temeljni razredi za industrijo – IFC, arhitekturni modeli, računski modeli, preslikave, hevristika.
  Število strani: 218
  Obseg in dodatki: 218 str., 14 pregl., 5 priv. pregl., 46 sl., 36 priv. sl., 1 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Žiga Turk137Mentor
  Datum in ura zagovora: 03 oktober 2008
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4310113)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za gradbeno informatiko (KGI)
  ID vnosa: 787
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/787

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...