Razvoj postopkov obdelave opazovanj GNSS za navigacijo oseb v oteženih pogojih

Klemen Kozmus Trajkovski (2010) Razvoj postopkov obdelave opazovanj GNSS za navigacijo oseb v oteženih pogojih. Doktorska disertacija.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (2090Kb)

  Povzetek

  Visoko občutljivi sprejemniki GPS so razširili uporabo sistemov GNSS na območja z oteženim sprejemom signalov s satelitov. Oteženi pogoji pomenijo oslabitev in odboj signalov. Sprejemniki dosežejo višjo občutljivost sprejema signalov z večjim številom korelatorjev in daljšim časom integracije. Pričujoča doktorska disertacija obravnava klasične metode obdelave opazovanj v normalnih pogojih za opazovanja v oteženih pogojih. Nekatere metode se dobro obnesejo tudi v težavnih pogojih, nekatere ne. Obdelava opazovanj v dinamičnih in hitro spremenljivih pogojih zahteva previdno in dosledno obravnavo, saj se v nasprotnem primeru lahko hitro pripeti velik pogrešek v določitvi položaja. Največji vpliv na končne rezultate ima pogrešek večpotja, ki ima še posebej velik vpliv na kodna opazovanja. V postopek določitve položaja smo zato vključili tudi Dopplerjeva opazovanja. Lastno razvit postopek določitve položaja v oteženih pogojih poleg znanih in uveljavljenih metod vključuje dodatne postopke, ki zagotavljajo višjo točnost in večjo zanesljivost položaja. Postopke obdelave smo preizkusili v različnih pogojih na statičnih in kinematičnih primerih. Pridobljene rezultate smo primerjali z rezultati obdelave, ki jih poda sprejemnik. Razvili smo tudi t.i. pogojni DGPS, postopek obdelave, ki diferencialno določa položaj samo na osnovi podatkov močnih signalov.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Doktorska disertacija)
  Ključne besede: GPS, GNSS, DGPS, visoko občutljivi sprejemniki, kodna opazovanja, Dopplerjeva opazovanja, oteženi pogoji, obdelava opazovanj, določitev položaja, pogrešek večpotja
  Število strani: 154
  Obseg in dodatki: 154 str., 3 pregl., 56 sl., 29 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Bojan Stopar123Mentor
  izr. prof. dr. Andrej KosSomentor
  Datum in ura zagovora: 10 junij 2010
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=5071201)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za matematično in fizikalno geodezijo ter navigacijo (KMFGN)
  ID vnosa: 782
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/782

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...