Samodejno odkrivanje stavb na visokoločljivih slikovnih virih za potrebe vzdrževanja topografskih podatkov

Dejan Grigillo (2010) Samodejno odkrivanje stavb na visokoločljivih slikovnih virih za potrebe vzdrževanja topografskih podatkov. Doktorska disertacija.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (6Mb)

  Povzetek

  Topografski podatki so podatki o fizičnem stanju površja. Vodimo jih v topografskih bazah, ki jih moramo redno dopolnjevati in vzdrževati. Eden od podatkov v topografskih bazah so podatki o stavbah. V doktorski nalogi so predstavljeni podatkovni viri in obstoječ način vodenja topografskih podatkov o stavbah. Navedeni so novi podatkovni viri, ki jih lahko uporabimo kot alternativo obstoječim. Visokoločljivi slikovni viri omogočajo uporabo samodejnih metod za obnavljanje topografskih baz. Doktorska naloga obravnava možnosti vzdrževanja topografskih podatkov o stavbah z enoslikovnimi postopki, ki temeljijo na samodejnih metodah. Možnosti za samodejni zajem in iskanje stavb so opisane na kombinaciji normaliziranega digitalnega modela površja (nDMP) in ortofota, na stereoparu posnetkov IKONOS in posnetku GeoEye-1. Izvirni prispevek naloge predstavlja nova metoda za samodejni zajem stavb, ki temelji na kombinaciji anizotropne difuzije, nenadzorovane klasifikacije, barvne segmentacije in rasti regij. Uporabljene so metode, ki slonijo na izdelavi maske stavb in njeni končni vektorizaciji. Rezultati samodejnega zajema so ovrednoteni, predlagan je način uporabe rezultatov samodejnega zajema za vzdrževanje topografskih podatkov o stavbah. Predlagane so nadaljnje raziskave, potrebne za nastavitev popolnoma samodejnega sistema za vzdrževanje topografskih podatkov o stavbah. Visokoločljivi satelitski posnetki predstavljajo pomemben nov vir za vzdrževanje topografskih podatkov. V doktorski nalogi so zbrani postopki za njihovo georeferenciranje in metode za izboljšavo posnetkov pred izvajanjem samodejnega iskanja stavb. Podana je ocena njihove primernosti za vzdrževanje topografskih podatkov o stavbah, analizirana je geometrična točnost, ki jo lahko z njimi dosežemo in navedene so prednosti in težave, ki jih prinaša njihova uporaba.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Doktorska disertacija)
  Ključne besede: odkrivanje stavb, iskanje sprememb, nDMP, normalizirani digitalni model površja, ortofoto, GeoEye-1, IKONOS, georeferenciranje, obdelava podob, daljinsko zaznavanje
  Število strani: 156
  Obseg in dodatki: 156 str., 22 pregl., 55 sl., 32 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Mojca Kosmatin Fras221Mentor
  Datum in ura zagovora: 15 januar 2010
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4890977)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za kartografijo, fotogrametrijo in daljinsko zaznavanja (KKFDZ)
  ID vnosa: 781
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/781

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...