Uporaba daljinskega zaznavanja pri modeliranju spremenljivk dinamičnega cestninjenja

Žiga Kokalj (2010) Uporaba daljinskega zaznavanja pri modeliranju spremenljivk dinamičnega cestninjenja. Doktorska disertacija.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (29Mb)

  Povzetek

  Naloga obravnava sistem dinamičnega določevanja cestnine in definira kazalnike vplivov cestnega prometa na okolje, primerne za modeliranje in spremljanje z daljinskim zaznavanjem. Zaradi dobre tehnične določljivosti in velikega nabora zahtevanih spremenljivk je študija osredotočena na modeliranje ravni jakosti zvoka. Analizirane so metode ročnega, polsamodejnega in/ali samodejnega določevanja spremenljivk (strukturne oblike, reliefna izoblikovanost in lomne linije terena ter zvočna impedanca tal) ter podane smernice za pričakovane natančnosti in smiselnost njihovega posodabljanja z daljinskim zaznavanjem. Ravni jakosti zvoka, izračunane z različno pridobljenimi prostorskimi podatki, izkazujejo pomembne razlike, prav tako je velika časovna spremenljivost ravni zvoka; za študijsko območje (AC odsek med Brezovico pri Ljubljani in Dragomerom) so največje razlike glede na letna povprečja med januarskimi (-2 dB(A)) in julijskimi (+2,4 dB(A)) nočnimi ravnmi v dela prostih dneh. Na podlagi študije vpliva hrupa na ljudi je osnovana in preizkušena metoda pretvorbe ugotovljene prostorske razmestitve vpliva hrupa na kilometrske cestne odseke, kar omogoča dinamično določanje cestnine.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Doktorska disertacija)
  Ključne besede: cestninjenje, promet, zunanji stroški prometa, modeliranje ravni zvoka, hrup, zračno lasersko skeniranje, daljinsko zaznavanje
  Število strani: 197
  Obseg in dodatki: 197 str., 32 pregl., 114 sl., 22 en., 4 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Krištof Oštir81Mentor
  Datum in ura zagovora: 05 februar 2010
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4935777)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za kartografijo, fotogrametrijo in daljinsko zaznavanja (KKFDZ)
  ID vnosa: 779
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/779

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...