Sinteza konstrukcij z uporabo točne občutljivostne analize in optimizacije oblike v nelinearnem področju

Niko Kristanič (2008) Sinteza konstrukcij z uporabo točne občutljivostne analize in optimizacije oblike v nelinearnem področju. Doktorska disertacija.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (6Mb)

  Povzetek

  Optimizacija postaja vedno bolj pomembno orodje v inženirski praksi saj predstavlja sistematično metodo izboljšanja izdelkov glede na dane kriterije. V okviru disertacije je predstavljen simbolno-numerični pristop k optimizaciji oblike konstrukcij v mejnem stanju nosilnosti. Pristop omogoča uporabo optimizacijskega algoritma kot orodje za projektiranje konstrukcij. Oblika konstrukcije je parametrizirana simbolno s pomočjo sistema za splošno računalniško algebro, ki s pomočjo neposrednega odvajanja omogoča analitičen izračun polja začetnih občutljivosti. Posledično je možno izvesti natančen izračun občutljivosti odziva, kar je ključnega pomena, saj so točne občutljivosti pogoj za uspešno uporabo gradientnih metod optimizacije oblike. Kadar obravnavamo konstrukcije, občutljive na spremembo začetne geometrije, se izkaže, da ima izbira oblike in velikosti začetnih nepopolnosti velik vpliv na odziv konstrukcije in njeno mejno stanje. Poleg tega uporaba idealne oblike konstrukcije lahko privede do nestabilnosti optimizacijskih algoritmov ali do neoptimalnih rezultatov, na primer izjemno lahkih konstrukcij, ki so močno občutljive na nepopolnosti. Začetne nepopolnosti niso znane v naprej, zato je v okviru disertacije bila razvita metoda za določitev najbolj neugodne začetne nepopolnosti v smislu mejnega stanja konstrukcij. Metoda je implementirana kot ugnezden optimizacijski algoritem v okviru globalne optimizacije oblike. Skozi celoten proces optimizacije oblike je uporabljen polno nelinearen pristop, ki omogoča učinkovito in robustno sintezo konstrukcij. Prikazani primeri prikazujejo uporabnost metode in nakazujejo, da uporaba simbolno numeričnega okolja za gradientno optimizacijo oblike v povezavi z metodo določitve najbolj neugodnih začetnih nepopolnosti predstavlja napredno alternativo klasičnemu projektiranju konstrukcij.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Doktorska disertacija)
  Ključne besede: oblika konstrukcij, optimizacija oblike, nosilnost konstrukcij, mejna obtežba, najbolj neugodne začetne nepopolnosti, vpliv na stabilnost, simbolni pristop.
  Število strani: 148
  Obseg in dodatki: 148 str., 5 pregl., 72 sl., 42 en.
  Jezik vsebine: angleščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Jože Korelc56Mentor
  Datum in ura zagovora: 18 junij 2008
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4132961)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za metalne konstrukcije (KMK)
  ID vnosa: 776
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/776

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...