Potresna ranljivost montažnih armiranobetonskih hal

Miha Kramar (2008) Potresna ranljivost montažnih armiranobetonskih hal. Doktorska disertacija.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (14Mb)

  Povzetek

  V doktorski disertaciji smo ocenili potresno ranljivost in tveganje za montažne armiranobetonske hale, ki so značilne za gradnjo v Sloveniji in Evropi. S psevdo-dinamičnimi in cikličnimi preizkusi montažnih hal v naravnem merilu smo potrdili predpostavko o močnih stikih in raziskali obnašanje zelo vitkih stebrov v post-kritičnem območju pri velikih deformacijah. S temi podatki smo lahko nadgradili numerične modele za opis globalne porušitve stebrov, ki so do sedaj veljali le za stebre z razmeroma majhnimi strižnimi razponi. Model smo uporabili v oceni tveganja z verjetnostno analizo, v kateri smo upoštevali nepredvidljivost potresne obtežbe in druge vire nezanesljivosti. Predlagali smo, da se uporabi metoda, v kateri kapaciteto konstrukcije namesto s pomikom, izrazimo z intenziteto potresne obtežbe. V posebni študiji smo obravnavali parameter te metode, s katerim ocenimo raztros, ki izhaja iz nezanesljivosti v določitvi numeričnega modela konstrukcije. Z izbrano in umerjeno metodo smo ocenili potresno tveganje za vse možne variante enoetažnih montažnih hal obravnavanega tipa, ki se lahko pojavijo v praksi. Ugotovili smo, da minimalne konstrukcijske zahteve v Evrokodu 8 praviloma zagotavljajo takšnim halam dovolj dodatne nosilnosti, da je potresno tveganje sprejemljivo (verjetnost porušitve 0.1–1.2 % v 50 letih). Če pa konstrukcijam zagotovimo le računsko potrebno armaturo, je tveganje dokaj visoko (verjetnost porušitve 1.0–8.5 % v 50 letih). Ti rezultati so omogočili kvantitativno ovrednotenje faktorja redukcije potresnih sil v Evrokodu 8.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Doktorska disertacija)
  Ključne besede: montažne armiranobetonske hale, montažni stiki, vitki konzolni stebri, globalna porušitev, kapaciteta konstrukcije, verjetnost porušitve, potresna ranljivost, potresno tveganje, faktor redukcije potresnh sil
  Število strani: 176
  Obseg in dodatki: 176 str., 20 pregl., 76 sl., 132 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Matej Fischinger28Mentor
  izr. prof. dr. Tatjana Isaković38Somentor
  Datum in ura zagovora: 11 julij 2008
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4122209)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za konstrukcije in potresno inženirstvo (KKPI)
  ID vnosa: 772
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/772

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...