Uporaba ultrazvočne metode za analizo vezanja in strjevanja betona

Gregor Trtnik (2009) Uporaba ultrazvočne metode za analizo vezanja in strjevanja betona. Doktorska disertacija.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (9Mb)

  Povzetek

  Glavni namen dela je na osnovi obsežnih lastnih eksperimentalnih preiskav analizirati možnost uporabe metode prehoda vzdolžnih ultrazvočnih valov za zasledovanje procesa vezanja in strjevanja materialov s cementnim vezivom. Podrobno je predstavljena možnost uporabe metode prehoda vzdolžnih ultrazvočnih valov (USWT) in metode odboja strižnih ultrazvočnih valov (USWR) za zasledovanje hidratacijskega procesa in oceno začetnega časa vezanja tako cementnih past kot betonskih mešanic. Analizirana je korelacija med omenjenima dvema ultrazvočnima metodama. Na osnovi rezultatov obseženega eksperimentalnega dela je analiziran vpliv različnih komponent betonske mešanice na sovisnost med tlačno trdnostjo betona in hitrostjo prehoda vzdolžnih ultrazvočnih valov in pripravljen ustrezen numerični model za oceno tlačne trdnosti betona neposredno iz hitrosti prehoda ultrazvoka skozi beton. Na osnovi širokega spektra adiabatnih krivulj z različnimi parametri betonske mešanice je pripravljen numerični model za določitev adiabatne krivulje poljubne betonske mešanice, ta model pa je ustrezno vključen v model za napovedovanje razvoja temperaturnega polja v betonskih konstrukcijah. Glavni prispevki k znanosti, prikazani v disertaciji, so tako: • razviti potrebno eksperimentalno opremo ter prikazati možnost uporabe nedestruktivne metode merjenja prehoda ultrazvočnih valov skozi materiale s cementnim vezivom za analizo razvoja formiranja strukture ter določitev začetka in konca vezanja, • analizirati korelacijo med metodo prehoda vzdolžnih ultrazvočnih valov in metodo odboja strižnih ultrazvočnih valov za poljubno cementno pasto, • analizirati vpliv sestave betona na sovisnost med tlačnimi trdnostmi betona in hitrostjo prehoda vzdolžnih ultrazvočnih valov skozi beton ter pripraviti ustrezen numerični model za nedestruktivno oceno tlačne trdnosti betona z metodo prehoda vzdolžnih ultrazvočnih valov, • pridobiti široko bazo podatkov za določitev vpliva parametrov betonske mešanice na potek adiabatnih krivulj in pripraviti numerični model za izračun adiabatne krivulje poljubne betonske mešanice, • pripraviti nov model za določitev razvoja temperaturnega polja v betonskih elementih, v katerega bo vključen model za določitev adiabatne krivulje poljubne betonske mešanice, • opraviti statistične analize ustreznosti predlaganih metod in razvitih numeričnih modelov.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Doktorska disertacija)
  Ključne besede: cementni materiali, hidratacija, formiranje strukture, ultrazvočne meritve, vezanje, tlačna trdnost, adiabatne krivulje, umetne nevronske mreže.
  Število strani: 178
  Obseg in dodatki: 178 str., 49 pregl., 100 sl., 225 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Goran Turk136Mentor
  izr. prof. dr. Violeta Bokan-Bosiljkov169Somentor
  Datum in ura zagovora: 19 marec 2009
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4553825)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za mehaniko (KM)
  Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za preskušanje materialov in konstrukcij (KPMK)
  ID vnosa: 767
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/767

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...