Stabilizacijski objekti v vodotokih

Tadej Markič (2008) Stabilizacijski objekti v vodotokih. Magistrsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (6Mb)

  Povzetek

  V nalogi so obdelane toge zgradbe v in ob vodotokih. Njihova osnovna naloga je ohranjati stabilnost nosilnega telesa prometnice. Pri zagotovitvi prostora za prometnice, se mora predvideti zadostni pretočni prerez vodotoka. Najvažnejša je izbira pravega objekta ob izpolnitvi razumnih zahtev vseh uporabnikov prostora. V primeru stika prometnice in struge le na krajšem odseku, je primernejše izbrati vzdolžno konstrukcijo, ki bo medsebojno ločila strugo in prometnico. Ob daljšem skupnem poteku prometnice in struge pa je največkrat ugodneje urediti strugo in prilagoditi potek prometnice novo oblikovanemu terenu z uporabo prečnih zgradb. Prečne zgradbe stabilizirajo dno vodotoka na izbrani niveleti. V nalogi so zbrane rešitve in pristopi različnih avtorjev. Z uporabo njihovih rešitev se lahko predvidi potek struge tako, da se zmanjša višinska razlika med prometnico in strugo. Ob manjši višinski razliki pa se lahko namesto podporne konstrukcije zgradi zemeljski nasip. Ravno tako se sanacija izpodkopanih temeljev lahko zagotovi s prečnimi zgradbami in posledično ponovno zasutje temeljev z dvigom nivelete struge. Izbira ugodnejše konstrukcije temelji na primerjavi medsebojnih prednosti in pomanjkljivosti vzdolžnih oziroma prečnih zgradb. Ob delnem upoštevanju zahtev posameznega uporabnika so lahko posegi v prostor slabi oziroma celi škodljivi.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Magistrsko delo)
  Ključne besede: hidravlika, hudournik, padavine, prelivna polja, regulacija (urejanje) vodotokov, struga, voda, vodni skok, toga zgradba, prečni prag, podporni zid
  Število strani: 248
  Obseg in dodatki: 248 str., 31 pregl., 79 sl., 14 graf.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Franc Steinman122Mentor
  prof. dr. Matjaž Mikoš78Somentor
  Datum in ura zagovora: 22 februar 2008
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3942753)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za mehaniko tekočin z laboratorijem (KMTek)
  Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za splošno hidrotehniko (KSH)
  ID vnosa: 765
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/765

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...