Načrtovanje, gradnja in spremljava zemeljskih del pri gradnji prometnic - nasipi in vkopi

Robert Oblak (2006) Načrtovanje, gradnja in spremljava zemeljskih del pri gradnji prometnic - nasipi in vkopi. Magistrsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (36Mb)

  Povzetek

  Magistrsko delo obravnava postopke, zahteve in različne rešitve, ki jih je potrebno obravnavati oziroma upoštevati pri načrtovanju in gradnji vkopov ter nasipov pri gradnji prometnic. Poleg splošnih zahtev, ki jih je potrebno upoštevati pri takšnem načrtovanju, so na začetku opisane zahteve in pogoji za kvalitetno izvedbo geotehničnih preiskav ter predstavljene osnove različnih vrst računskih analiz za določitev varnosti in deformacij načrtovanih del. Nato so podane zahteve in cilji, ki jih pri načrtovanju vkopov in nasipov potrebno upoštevati. V nadaljevanju so predstavljeni različni ukrepi in postopki, ki omogočajo izvedbo trajno stabilnih in obstojnih vkopov in nasipov tudi v slabše nosilnih in manj stabilnih tleh. Predstavljeni so različni ukrepi, ki omogočajo izvedbo tudi strmejših vkopnih brežin, kot bi jih bilo sicer možno izvesti glede na ugotovljeno strižno trdnost zemljin in hribin, v katerih se posamezni vkopi nahajajo. Pri tem so posebej predstavljeni različni ukrepi za zajem in odvodnjo površinske in zaledne vode z območja vkopa, saj ima le ta lahko pomemben vpliv na stabilnost in obstojnost izvedenih del. V zvezi z načrtovanjem in gradnjo nasipov so ločeno predstavljeni različni možni ukrepi in postopki za izboljšanje nosilnosti temeljnih tal in zmanjšanje njihovega posedanja pod težo nasipov ter različni ukrepi in postopki, ki omogočajo uporabo tudi manj primernega materiala za gradnjo nasipov oziroma omogočajo gradnjo nasipov z večjimi nakloni njihovih brežin. Na koncu je predstavljen praktičen primer načrtovanja in izvedbe visokih nasipov, temeljenih na slabo nosilnih tleh, ki so bili izvedeni na vzhodni avtocesti pri Ljubljani v zaledju naselja Bizovik.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Magistrsko delo)
  Ključne besede: vkopi, nasipi, geotehnične preiskave, geotehnično načrtovanje, izboljšanje temeljnih tal, dreniranje
  Število strani: 260
  Obseg in dodatki: 260 str., 19 pregl., 44 sl., 77 en., 1 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Bojan Majes72Mentor
  izr. prof. dr. Janko Logar67Somentor
  Datum in ura zagovora: 20 oktober 2006
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3377505)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za mehaniko tal z laboratorijem (KMTal)
  ID vnosa: 763
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/763

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...