Učinkovitost ukrepov sistema za nadzor in vodenje prometa na potencialno nevarnih situacijah na avtocesti

Metka Zupančič Demšar (2011) Učinkovitost ukrepov sistema za nadzor in vodenje prometa na potencialno nevarnih situacijah na avtocesti. Magistrsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (7Mb)

  Povzetek

  Sistem za nadzor in vodenje prometa (SNVP) je nameščen na petih najbolj kritičnih odsekih slovenskega avtocestnega omrežja z namenom vzpostavljanja optimalnih prometnih razmer v potencialno nevarnih situacijah na cesti. Glavni cilj obveščanja voznikov in vodenja prometa je doseči ve jo prometno varnost, poleg tega pa tudi zmanjšati možnost nastanka zastojev in minimizirati negativne vplive na okolje. Namen naloge je oceniti učinkovitost ukrepov SNVP na področjih, na katerih je pričakovati vpliv delovanja sistema. Obravnavani dogodki, pri katerih je bila izvedena ocena vplivov, sodijo v skupino izrednih dogodkov na cesti. Le-ti so zaradi svoje nepredvidljivosti najbolj kriti ni, saj za zagotavljanje prometne varnosti zahtevajo hitro in premišljeno ukrepanje. V okviru sistema se zbirajo različne vrste podatkov, ki se shranjujejo v bazi sistema in so na voljo za podrobnejše analize. Vplivi ukrepov SNVP so ocenjeni iz primerjave prometnih podatkov, posnetkov video nadzornih kamer in podatkov o prometnih vsebinah, prikazanih preko spremenljive prometno-informativne signalizacije (SPIS). Primerjavo med stanjem brez ukrepa SNVP in stanjem z ukrepom omogočajo rezultati simulacije. Vpliv na dejavnike, ki jih ni mogoče razbrati iz prometnih podatkov, razkriva anketa voznikov. Rezultati analize prometnega stanja in ankete so uporabljeni v različnih računskih modelih, ki omogočajo oceno učinkovitosti ukrepov SNVP na področju prometne varnosti, mobilnosti in okoljevarstva. Ugotovljeni so pozitivni vplivi ukrepov SNVP na vseh omenjenih področjih, ki so primerljivi z rezultati študij iz tujine.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Magistrsko delo)
  Ključne besede: ukrepi SNVP, sporo ila na SPIS, izredni dogodki na cesti, prometni pretok, redukcija zamude, zadovoljstvo voznikov
  Število strani: 192
  Obseg in dodatki: 192 str., 61 pregl., 33 graf., 32 sl., 14 en., 1 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Tomaž KastelicMentor
  Datum in ura zagovora: 23 marec 2011
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=5335137)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  ID vnosa: 759
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/759

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...