Združevanje klasičnih geodetskih in GNSS opazovanj v geodinamičnih raziskavah

Oskar Sterle (2007) Združevanje klasičnih geodetskih in GNSS opazovanj v geodinamičnih raziskavah. Magistrsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (5Mb)

  Povzetek

  Osnovna količina deformacijske analize so pridobljeni vektorji hitrosti ali premikov obravnavanega deformabilnega telesa. Izračun vektorjev premikov je v geodetski praksi mogoč le na podlagi ponovljenih izmer geodetske mreže. Koordinate točk geodetske mreže v posamezni izmeri se izračuna na podlagi izvedenih opazovanj. Prikazane so datumske informacije določenih tipov opazovanj v ravnini projekcije in metode zagotavljanja datuma geodetske mreže. Vektorji hitrosti oz. premikov so ocenjeni na podlagi ponovljenih izmer, kjer so bile uporabljene različne merske tehnike. Izravnava se izvede v enem koraku za vse terminske izmere v 4R prostoru. Rezultat obdelave so ocenjene koordinate točk v referenčni epohi s pripadajočimi vektorji hitrosti. Vektorji hitrosti so obremenjeni s slabo določenim datumom geodetskih mrež v posameznih terminskih izmerah. Ti vektorji so datumsko odvisni, medtem ko je deformacijski tenzor translacijsko invarianten, a odvisen od merila mreže. Vektorje se analizira prisotnosti datumskih informacij in določi datumsko neodvisne vektorje, ki predstavljajo relativne premike točk v mreži. Cilj naloge je predstaviti metodo ocenjevanja vektorjev hitrosti ponovljenih geodetskih izmer, ki predstavljajo geometrijske premike in niso posledica prisotnosti spremembe datumska v posameznih izmerah.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Magistrsko delo)
  Ključne besede: deformacije, deformacijski tenzor, tenzor 2. reda, geodetski datum, datumski parametri, geodetska opazovanja, vektorji hitrosti, astrogeodetska mreža Slovenije
  Število strani: 118
  Obseg in dodatki: 118 str., 6 pregl., 33 sl., 134 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Bojan Stopar123Mentor
  Datum in ura zagovora: 21 september 2007
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3824737)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za matematično in fizikalno geodezijo ter navigacijo (KMFGN)
  ID vnosa: 752
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/752

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...