Uporaba Kalmanovega filtra pri povezavi različnih senzorjev za določanje položaja v cestnem mobilnem kartirnem sistemu

Uroš Ranfl (2009) Uporaba Kalmanovega filtra pri povezavi različnih senzorjev za določanje položaja v cestnem mobilnem kartirnem sistemu. Magistrsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (2954Kb)

  Povzetek

  Tehnologija mobilnih kartirnih sistemov je namenjena pridobivanju metričnih in geolociranih podatkov o prostoru. Za zagotovitev geolokacije prostorskih podatkov moramo uporabiti merske tehnike, ki omogočajo določevanje koordinat med premikanjem in so čimbolj neodvisne od zunanjih vplivov. V praksi se kot za zelo primerne izkažejo integrirani sistemi, ki združujejo kinematično GPS-izmero in inercialno navigacijo. S sistemom GPS lahko zagotavljamo natančne koordinate za večino primerov. GPS-meritve so lahko zelo obremenjene z zunanjimi vplivi in zato v določenih okoliščinah s sistemom ne moremo določiti koordinat z ustrezno natančnostjo. V takih premerih uporabimo komplementaren inercialni sistem, ki je neodvisen od zunanjih dejavnikov. Natančnost določevanja koordinat z inercialnimi sistemi s časom zelo hitro pada, zato lahko s takim sistemom premoščamo le kratkotrajne vrzeli v GPS-meritvah. Natančnost GPS-meritev in neodvisnost inercialnih meritev od zunanjih vplivov lahko uspešno uporabimo za neprekinjeno določevanje položaja. Meritve obeh sistemov združujemo s pomočjo Kalmanovega filtra. Kalmanov filter na široko uporabljamo pri preračunavanju podatkov za navigacijske potrebe. Rekurzivni postopek izvedemo v dveh stopnjah: napoved in obnovitev ocenjenih parametrov. V prvem koraku uporabimo dinamični model, ki opisuje povezave med neznankami v času. V drugem koraku kombiniramo podatke meritev, ki smo jih pridobili v predhodnem koraku (v napovedi) z novimi meritvami. V nalogi so predstavljene teoretične osnove navigacijske komponente mobilnega kartirnega sistema WideoCar 3 (senzorji, navigacijske enačbe, združevanje podatkov) in prikazan praktični primer uporabe združevanja GPS/INS-meritev s pomočjo Kalmanovega filtra. Praktični primer je izveden na podlagi testnih meritev in obdelan s programskim paketom Inertial Explorer.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Magistrsko delo)
  Ključne besede: mobilni kartirni sistem, GPS, INS, integrirana navigacija, Kalmanov filter
  Število strani: 123
  Obseg in dodatki: 123 str., 10 pregl., 45 sl., 84 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Bojan Stopar123Mentor
  Datum in ura zagovora: 05 marec 2009
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4553057)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za matematično in fizikalno geodezijo ter navigacijo (KMFGN)
  ID vnosa: 751
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/751

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...