Sistem kazalcev za spremljanje prostorskega razvoja v Evropski uniji in stanje v Sloveniji

Jurij Režek (2008) Sistem kazalcev za spremljanje prostorskega razvoja v Evropski uniji in stanje v Sloveniji. Magistrsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (1602Kb)

  Povzetek

  V magistrskem delu proučimo razloge, zakaj v Sloveniji nimamo sistema spremljanja prostorskega razvoja kljub temu, da je njegova vzpostavitev predvidena v političnih in normativnih dokumentih. Po vzpodbudnih začetnih dejavnostih se je vzpostavljanje takega sistema, temelječega na kazalcih, zaustavilo. Proučimo, ali so razlogi za to v sistemskem odstopu prostorsko načrtovalske stroke v Evropi, v odločitvi politike, v nezmožnosti stroke, da prouči in pripravi podlage za sistem kazalcev za opazovanje prostorskega razvoja in poročanje o njem, v nerazpoložljivosti geodetskih podatkov ali v pomanjkanju organizacijskih sposobnosti pristojnega ministrstva. Proučimo prizadevanja prostorsko planerske stroke v Evropi od Torremolinske listine prek EPRP do programa ESPON 2006, obstoječe slovenske strateške politične in zakonske akte in vrsto strokovnih prispevkov s področja vzpostavljanja sistemov kazalcev za opazovanje prostorskega razvoja. Proučimo priporočila za opazovanje in vrednotenje družbeno gospodarskega razvoja in izvedbene dejavnosti v programu ESPON 2006. Izdelamo tudi analizo potrebnih in obstoječih geodetskih podatkov za tak sistem in analiziramo razpoložljivost geodetskih podatkov v Sloveniji. Zaključimo, da je razlog za neuresničitev vzpostavitve sistema kazalcev v Sloveniji v nezmožnosti pristojnega ministrstva, da organizira in vodi izvedbene dejavnosti. V zaključku magistrskega dela predlagamo ustrezne nadaljnje dejavnosti z namenom, da v Sloveniji izpolnimo politične zaveze in usmeritve stroke.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Magistrsko delo)
  Ključne besede: prostorsko planiranje, prostorski razvoj, regionalni razvoj, urejanje prostora, spremljanje stanja v prostoru, prostorski monitoring, kazalci, ESPON, geodetski podatki, Slovenija, EU
  Število strani: 183
  Obseg in dodatki: 183 str., 15 pregl., 21 sl.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Anton Prosen607Mentor
  Datum in ura zagovora: 20 maj 2008
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4062049)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za prostorsko planiranje (KPP)
  ID vnosa: 747
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/747

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...