Vpliv izgradnje predorov na metropolozacijo oziroma razvoj mest - primerjava predorov Šentvid v Ljubljani in Mrazovka v Pragi

Jan Mazi (2008) Vpliv izgradnje predorov na metropolozacijo oziroma razvoj mest - primerjava predorov Šentvid v Ljubljani in Mrazovka v Pragi. Magistrsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (3407Kb)

  Povzetek

  Podzemni prostor postaja neomejen razvojni potencial prihodnjega razvoja mest – neke vrste četrta prostorska dimenzija. Cestni predor kot tak je del ceste, za katero pa je značilno, da ima kot vsak antropogen tujek določene vplive na prostor (v okoljskem in sociološkem smislu), ki se razlikujejo glede na različne dejavnike. Na splošno so neposredni vplivi negativni, posredni pa pozitivni. Neposredni vplivi so navadno merljivi, posredni pa ne. Glede na vir nastanka delimo vpliv ceste in vpliv prometa, glede na vrsto prizadetega prostora pa ločimo vpliv na naravno okolje in na urbani razvoj s poselitvijo. Zaradi unikatnosti reliefa, geoloških značilnosti, prometno-tehničnih zahtev in drugih dejavnikov, ki so prisotni pri umestitvi predorov v prostor, je tudi vsak tak objekt edinstven, kar je razvidno iz primerjav na videz podobnih objektov v podobnem urbanem prostoru. Predora Šentvid v Ljubljani in Mrazovka v Pragi predstavljata taka primera.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Magistrsko delo)
  Ključne besede: cesta, cestni predor, promet, mesto, vplivi.
  Število strani: 152
  Obseg in dodatki: 152 str., 9 pregl., 17 sl., 21 foto.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Alojzij Juvanc47Mentor
  Datum in ura zagovora: 10 oktober 2008
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4319841)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  ID vnosa: 746
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/746

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...