Analiza lastninskega stanja kot del strokovne podlage za prostorsko načrtovanje

Marijana Vugrin (2010) Analiza lastninskega stanja kot del strokovne podlage za prostorsko načrtovanje. Magistrsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (3230Kb)

  Povzetek

  V magistrskem delu je opredeljena nova vrsta strokovne podlage za prostorsko načrtovanje - Analiza lastninskega stanja prostora. Ker je lastnina opredeljena že kot ustavna kategorija, je pomembno, kakšen lastninski koncept ima država in da le-ta vpliva tako na obliko kot vsebino strokovne podlage. V okviru naloge je opredeljen tudi lastninski koncept Republike Slovenije, na podlagi katerega so predstavljene stvarne in druge pravice na zemljiščih, ki se vodijo v zemljiški knjigi. Te pravice so za planski akt neopredeljive, če jih ne moremo locirati v prostor. Povezovalni člen med prostorom in pravicami je evidenca zemljiškega katastra oziroma del te evidence – zemljiškokatastrski prikaz. Lastnosti zemljiškokatastrskega prikaza so v nalogi opredeljene kot stopnja zaupanja lociranja podatkov na zemljiškokatastrskem prikazu. To predstavlja nov pristop v prostorskem načrtovanju. Analiza lastninskega stanja je sestavljena iz nabora stvarnih in drugih pravic, povezanih z lastninskim stanjem, ki so umeščene na zemljiškokatastrski prikaz, in iz opredelitve stopnje zaupanja tega lociranja. V magistrski nalogi je prikazana izdelava te analize za raven izvedbenega prostorskega akta lokalne skupnosti in za raven posamezne prostorske ureditve državnega ali lokalnega pomena. Poleg pravic, zabeleženih v zemljiški knjigi, ki so predmet analize, so podane tudi osnovne značilnosti in posebnosti geodetskih evidenc ter pravilna uporaba podatkov teh evidenc. Kot tuje izkušnje na tem področju je preučeno stanje v Avstriji in na Hrvaškem.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Magistrsko delo)
  Ključne besede: etažna lastnina, kataster stavb, lastninska pravica, parcela, prostorsko načrtovanje, register nepremičnin, obligacijske pravice, strokovna podlaga, stopnja zaupanja, stvarna bremena, stvarne pravice, slušnost, stavbna pravica, zastavna pravica, zaznambe, zemljiški dolg, zemljiški kataster, zemljiškokatastrski načrt, zemljiškokatastrski prikaz, zemljiška knjiga
  Število strani: 160
  Obseg in dodatki: 160 str., 49 sl., 6 pril. 160 160 str., 49 sl., 6 pril. (53 str.)
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Anton Prosen607Mentor
  Datum in ura zagovora: 12 januar 2010
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4879457)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za prostorsko planiranje (KPP)
  ID vnosa: 742
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/742

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...