Urbanizacija podeželja na primeru mestne občine Velenje

Katarina Ostruh (2010) Urbanizacija podeželja na primeru mestne občine Velenje. Magistrsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (4Mb)

  Povzetek

  Namen magistrskega dela je bil ugotoviti značilnosti naselij v mestni občini Velenje glede na stopnjo urbanizacije. Ugotoviti smo poskušali prisotnost suburbanizacije, njene značilnosti, trende ter povezavo z oddaljenostjo od mestnega središča. Definirali smo skupine kazalnikov za spremljanje procesov urbanizacije podeželja. Pojav smo obravnavali z okoljskega, družbenega in gospodarskega vidika kot neposredno uporabo načela trajnosti pri vrednotenju razvoja. Ugotovili smo, da ima na potek suburbanizacije v občini Velenje oddaljenost od mestnega središča šibek vpliv. Urbanizacija v občini Velenje je povezana s sočasno suburbanizacijo najbližjih naselij v času rasti mesta samega (do leta 1990), medtem ko po tem obdobju urbanizacija preide tudi do bolj oddaljenih / podeželskih naselij. Obravnavana naselja v občini Velenje smo glede na stopnjo urbaniziranosti razvrstili v štiri skupine: zgodnja urbanizacija, najmanj intenzivna urbanizacija, novejša urbanizacija, najbolj intenzivna urbanizacija. V sklepnem delu smo predlagali usmeritve za načrtovanje razvoja podeželskih naselij na osnovi nekaterih dodatnih študij. Razvoj mest in podeželja mora biti za uspešno preprečevanje negativnih posledic suburbanizacije ter za zagotavljanje uravnoteženega razvoja celotnega območja načrtovan celovito.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Magistrsko delo)
  Ključne besede: suburbanizacija, urbanizacija podeželja, naselja, geografija podeželja, kazalniki trajnostnega razvoja, sprememba namembnosti, kmetijska zemljišča, stavbna zemljišča, pozidava, oddaljenost, Velenje
  Število strani: 156
  Obseg in dodatki: 156 str., 35 pregl., 58 sl., 1 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Anton Prosen607Mentor
  doc. dr. Anka Lisec257Somentor
  Datum in ura zagovora: 04 marec 2010
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4978273)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za geoinformatiko in katastre nepremičnin (KGKN)
  Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za prostorsko planiranje (KPP)
  ID vnosa: 741
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/741

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...