Strokovne osnove s področja demografije za potrebe prostorskega načrtovanja na občinski ravni

Kristina Onufrija (2010) Strokovne osnove s področja demografije za potrebe prostorskega načrtovanja na občinski ravni. Magistrsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (19Mb)

  Povzetek

  : Strokovna podlaga s področja demografije je pomemben element analize v postopku prostorskega načrtovanja na občinskem nivoju, tako na strateški kot tudi izvedbeni ravni načrtovanja, vendar veljavna zakonodaja s tega področja trenutno tako v zakonskih kot tudi podzakonskih aktih ne predpisuje obveznih demografskih strokovnih podlag, temveč potrebnost in njihovo vsebino prepušča strokovni presoji prostorskih načrtovalcev. Trenutno so demografske študije (kot samostojna študija) za občino redko izdelane oz. v kolikor so izdelane, pogosto niso upoštevane oz. strokovno uporabljene pri pripravi prostorskega akta. Namen naloge je opozoriti na potrebnost demografskih analiz na občinskem nivoju prostorskega načrtovanja in potrebnost njihovega razumevanja pri pripravi prostorskih aktov (strateških in izvedbenih). Cilj je s pomočjo veljavne zakonodaje, teoretskih izhodišč in praktičnih primerov podati osnovne vsebine demografske strokovne osnove za potrebe kakovostnega občinskega prostorskega načrtovanja s poudarkom na potrebah po stanovanjih in opremljenosti z družbeno infrastrukturo. V nalogi so podane osnove demografije za potrebe prostorskega načrtovanja, na kratko so predstavljeni prostorsko razvojni dokumenti Evropske unije ter vloga demografskih strokovnih podlag v zakonodaji, strokovni literaturi in praksi (v prostorskem načrtovanju na občinskem nivoju). V analitičnem poglavju je prikazan praktičen primer izdelave demografske strokovne osnove (občine Škofja Loka) za potrebe prostorskega načrtovanja na

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Magistrsko delo)
  Ključne besede: prostorsko načrtovanje, strokovne podlage, strokovne osnove, demografija, občina
  Število strani: 168
  Obseg in dodatki: 168 str., 15 pregl., 40 sl., 66 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Lojze GosarMentor
  Datum in ura zagovora: 19 maj 2010
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=5014369)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za mehaniko tekočin z laboratorijem (KMTek)
  ID vnosa: 740
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/740

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...