Trajnostni pristop k utrditvi zidanih zgradb

Mihajlo Popović (2009) Trajnostni pristop k utrditvi zidanih zgradb. Magistrsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (4Mb)

  Povzetek

  Namen dela je analizirati zagotavljanje ustreznih pogojev prenosa toplote in vlage pri aplikaciji utrditvenih ukrepov ter na podlagi ugotovitev predstaviti ustrezen trajnostni pristop pri utrditvi zidanih zgradb. Na začetku so predstavljeni splošni in materialno-tehnični vzroki za rekonstrukcijo. Nato je predstavljen potek rekonstrukcije v smislu odločanja, zakonodaje in drugih dejavnikov. Navedeni so tudi ukrepi za energetsko sanacijo in ukrepi za sanacijo vlage. V nadaljevanju so nato analizirani problemi ter izpostavljene kritične točke pri usklajevanju zahtev konstrukcijske utrditve z zahtevami glede prenosa toplote in vlage. Podrobneje je računsko analiziran vpliv sistematičnega injektiranja kamnitega zidu na gradbeno fizikalne razmere. Trajnostni pristop je argumentiran s trajnostnimi dejavniki in analizo finančne upravičenosti sočasne izvedbe ukrepov za konstrukcijsko utrditev in energetsko sanacijo. Dejstvo je, da sočasnost izvedbe lahko prihrani tudi več kot 40 % stroškov glede na fazno izvedbo del. Trajnostni pristop je predstavljen na izbranih utrditvenih ukrepih, kjer po skrbnem načrtovanju in izvedbi ukrepa predlaga protokol kontrolnih pregledov, vzdrževalnih in po potrebi sanacijskih del. Pristop je predstavljen na konkretnih pogosto uporabljanih ukrepih, z interdisciplinarnostjo pa ga je možno prirediti za poljuben utrditveni ukrep. V okviru trajnostnega pristopa je potreben razvoj novih utrditvenih ukrepov, ki bodo v sozvočju s trajnostnim razvojem. Priporočljivo bo prilagoditi tehnično regulativo, ki ureja področje graditve.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Magistrsko delo)
  Ključne besede: zidane zgradbe, konstrukcijska utrditev, energetska sanacija, sanacija vlage, trajnost, stroški, kontrolni pregledi, katalog ukrepov, trajnostni pristop
  Število strani: 144
  Obseg in dodatki: 144 str., 9 pregl., 32 sl., 13 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Roko Žarnić148Mentor
  Datum in ura zagovora: 05 marec 2009
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4553313)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za preskušanje materialov in konstrukcij (KPMK)
  ID vnosa: 735
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/735

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...