Analiza armiranobetonske stenaste stavbe v skladu z EC8

Andrej Dimec (2009) Analiza armiranobetonske stenaste stavbe v skladu z EC8. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (1987Kb)

  Povzetek

  V diplomskem delu je predstavljena analiza in računalniško projektiranje šest etažne stenaste armiranobetonske konstrukcije po veljavnih evropskih standardih. Nosilno konstrukcijo objekta sestavljajo armiranobetonske stene. Prikazan je izračun lastne teže, koristne obtežbe, obtežbe snega in vetra. Pretežni del diplomske naloge je namenjen potresni analizi, ki smo jo izvedli z modalno analizo in poenostavljeno nelinearno analizo. Stenasta konstrukcija ima veliko dodatno nosilnost, zato smo jo projektirali na srednjo stopnjo duktilnosti. Rezultati analize so prikazani kot nihajni časi, etažne prečne sile in količina armature v izbranih stenah. Rezultat nelinearne analize pa so ciljni pomiki konstrukcije in poškodovanost po konstrukciji pri izbrani potresni obtežbi. Konstrukcijo smo modelirali z linijskimi in ploskovnimi elementi in sicer v programu ETABS. Rezultati so primerljivi. Dokazali smo, da šest etažna armirano betonska stenasta konstrukcija z velikim deležem sten proti tlorisni površini, potrebuje za prevzem potresne obremenitve le minimalno armaturo določeno po EC8. To trditev smo preverili tudi s programom ETABS, kjer smo konstrukcijske elemente tudi avtomatsko dimenzionirali.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: projektiranje potresnoodpornih konstrukcij, minimalna armatura po EC8, avtomatsko dimenzioniranje, modalna analiza, nelinearna analiza, stenasta konstrukcija, duktilnost sten, SIST EN 1998-1
  Število strani: 136
  Obseg in dodatki: 136 str., 60 pregl., 55 sl., 113 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Matjaž Dolšek216Mentor
  Datum in ura zagovora: 27 januar 2009
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4468833)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za konstrukcije in potresno inženirstvo (KKPI)
  ID vnosa: 731
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/731

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...