Analiza erozije prsti na poskusnih ploskvah v povodju Dragonje

Manca Miko (2006) Analiza erozije prsti na poskusnih ploskvah v povodju Dragonje. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (1654Kb)

  Povzetek

  Naloga obravnava padavine in njihovo erozivnost, kot pomemben dejavnik erozije prsti. V prvem delu smo naredili splošen pregled vodne erozije in njenih dejavnikov. Poleg tega smo opredelili tudi načine merjenja padavin in prikazali mrežo postaj z ombrografi v Sloveniji. Letna količina padavin ni ustrezen pokazatelj letne erozivnosti padavin R, ki je eden od dejavnikov v enačbi RUSLE. Erozivnost padavin je odvisna od njihove intenzitete. Z analizo in primerjavo padavin na postaji Letališče Portorož s padavinami na lokalnih postajah smo pokazali na pomembnost lokalnih meritev padavin vzporedno z terenskimi raziskavami. Temeljni del naloge je namenjen izračunom in meritvam erozije prsti. S pomočjo programa Rusle 2 smo za različne rabe tal ocenili sproščanje prsti, ter nato na rezultate primerjali s terenskimi meritev v povodju Dragonje. S prilagoditvijo dejavnika obdelave in pokrovnosti tal C smo umerili program za ploskve v gozdu. Za gola tla in travnik v zaraščanju smo program uporabili brez umerjanja. Pri golih tleh ima pomembno vlogo zemljina in vsebnost organskih snovi v tleh. Rusle 2 se je izkazal za uporabnega za povodju Dragonje, vendar bi za dokončno umerjanje modela potrebovali še nekajletne terenske raziskave.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: padavine, intenziteta padavin, erozivnost padavin, erozija prsti, terenske meritve, poskusna ploskev, Dragonja, RUSLE, raba tal
  Število strani: 83
  Obseg in dodatki: 83 str., 31 pregl., 46 sl., 10 en., 5 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Matjaž Mikoš78Mentor
  Datum in ura zagovora: 06 julij 2006
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3218273)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za splošno hidrotehniko (KSH)
  ID vnosa: 722
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/722

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...