Analiza nevarnosti padajočega kamenja v vasi Brezno

Sašo Štampe (2006) Analiza nevarnosti padajočega kamenja v vasi Brezno. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (5Mb)

  Povzetek

  Nevarnosti podornih pojavov se še posebno zavedamo zadnjih nekaj deset let, saj je človekov življenjski prostor postal veliko bolj omejen in dragocen, s tem pa se je povečala uporaba prostora na bolj ogroženih območjih. Edini pravilni pristop za zmanjševanje ogroženosti pred padajočim kamenjem na določenem območju je proučevanje in razumevanje vzrokov in posledic tovrstnih pojavov. Prvi del naloge je namenjen razjasnitvi pojmov, povezanih z nevarnostjo podornih pojavov. Opisana je analiza ogroženosti na nekem območju, ki je sestavljena iz prepoznavanja nevarnosti, presoje nevarnosti in ogroženosti ter končno iz načrtovanja varovalnih ukrepov. Opisani so tudi načini, kako lahko uspešno saniramo skalne brežine. Nadalje je podan pregled načinov gibanja padajočega kamenja in pristopov k modeliranju tega gibanja. Danes so v uporabi različne vrste simulacijskih modelov, kot primer uporabe pa je naveden program Rockfall 6.1, s pomočjo katerega je izvedena ocena nevarnosti za izbrani odsek ceste v vasi Brezno v dravski dolini. Na prikazanem primeru uporabe je izračunana kinetična energija in višina odboja posameznih skal. Prikazana je razlika v dosegu in kinetični energiji posameznih skal na pobočju, ki je poraslo z gozdom in na pobočju, kjer gozda ni. Razvidna je tudi razlika v dosegu med sferično in cilindrično obliko kotaleče se skale. V zadnjem delu naloge pa je predstavljena ideja varovanja stanovanjski hiš in prometnice z uporabo dinamičnih pregrad, ki se v zadnjem času vedno bolj uveljavljajo. Opisano in prikazano je dimenzioniranje take pregrade na konkretnem primeru v vasi Brezno.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: padanje kamenja, skalni podor, analiza ogroženosti, presoja nevarnosti, nestabilnost pobočja, simulacija podornih pojavov, načrtovanje varovalnih ukrepov, dinamične pregrade
  Število strani: 89
  Obseg in dodatki: 89 str., 10 pregl., 17 sl., 17 foto.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Matjaž Mikoš78Mentor
  Datum in ura zagovora: 27 oktober 2006
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3354465)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za splošno hidrotehniko (KSH)
  ID vnosa: 717
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/717

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...