Matematični model kakovosti treh ribnikov v mariborskem Mestnem parku

Tijana Mićić (2006) Matematični model kakovosti treh ribnikov v mariborskem Mestnem parku. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (2633Kb)

  Povzetek

  Eno najpomembnejših orodij pri upravljanju z vodami v prihodnosti bo zagotovo matematično modeliranje. Eden izmed ciljev diplomske naloge je bil približati ta način upravljanja z vodami tudi širši populaciji ljudi, ki nima inženirskega predznanja, in sicer na enostaven in razumljiv način. V ta namen smo izdelali Vollenweiderjev model v Excelu, s katerim lahko napovemo evtrofnost vodnega telesa. To je enostaven matematični model, s pomočjo katerega na grobo ocenimo koncentracijo fosforja pri določeni obremenitvi. Model smo preizkusili na primeru Treh ribnikov v mariborskem Mestnem parku. Rezultati enostavnega modela kažejo, da so vsi trije ribniki v hiperevtrofnem stanju. Največjo koncentracijo fosforja ima 3. ribnik. Zaradi nenatančnosti enostavnih modelov, je pogosto potrebno posamezne procese modelirati s kompleksnejšimi modeli. V diplomski nalogi smo s programsko opremo Stella izdelali dinamični model fosforja v Treh ribnikih. Stella nam z uporabo že definiranih grafičnih blokov omogoča boljši vizualni pregled nad snovmi, ki vstopajo in izstopajo iz fosforjevega kroga. Procese v modelu opišemo z diferencialnimi enačbami in s številnimi parametri, ki nastopajo v njih, zato je ta vrsta modelov primerna za uporabnike z inženirsko izobrazbo. Za dobre rezultate dinamičnega modela potrebujemo kvalitetne vhodne podatke. V diplomski nalogi smo izdelali samo koncept modela fosforja, saj ga zaradi pomanjkanja meritev nismo mogli umeriti. Umerjen model pa je pogoj za pripravo dolgoletnih napovedi stanja kakovosti vode v ribnikih. Že na podlagi osnovnega zagona modela lahko ugotovimo, da je dogajanje v ribnikih zelo dinamično in da je kakovost dolvodnega ribnika močno odvisna od kakovosti vode v gorvodnem ribniku.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: Trije ribniki, Maribor, mestni park, limnološki model, kvaliteta vode. Vollenweiderjev model, dinamični model, model fosforja
  Število strani: 81
  Obseg in dodatki: 81 str., 31 pregl., 42 sl.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Boris Kompare55Mentor
  doc. dr. Nataša AtanasovaSomentor
  Datum in ura zagovora: 26 oktober 2006
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3353185)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Inštitut za zdravstveno hidrotehniko (IZH)
  ID vnosa: 716
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/716

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...