Varstvo kmetijskih zemljišč v strategiji prostorskega razvoja na primeru občine Hrastnik

Marija Sajovic (2006) Varstvo kmetijskih zemljišč v strategiji prostorskega razvoja na primeru občine Hrastnik. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (2830Kb)

  Povzetek

  Tema diplomske naloge je varstvo kmetijskih zemljišč v strategiji prostorskega razvoja na primeru občine Hrastnik. Kmetijska zemljišča s pridelovalnim potencialom, primernim za kmetijsko rabo, so pomemben naravni vir. Naravni viri pa so pomembni za kvaliteto bivanja in razvoj prostora. Zato je zagotavljanje trajnostne rabe kmetijskih zemljišč in varovanje kmetijskih zemljišč ena izmed temeljnih usmeritev Strategije prostorskega razvoja Slovenije. Naloga je sestavljena iz dveh delov. Prvi del naloge je teoretičen. Seznanja nas s stanjem ter cilji in usmeritvami prostorskega razvoja v Sloveniji. Na kratko predstavlja strokovna izhodišča, ki jih je za potrebe priprave pravnih režimov za področje varovanja kmetijskih zemljišč izdelal dr. Albin Stritar in so še vedno aktualna. Ob pregledu stare in nove prostorske in kmetijske zakonodaje prikazuje urejanje kmetijskih zemljišč skozi obdobja vse do danes. Drugi del naloge obravnava praktični primer varovanja kmetijskih zemljišč na primeru občine Hrastnik. Na osnovi strokovnih podlag za razvrščanje kmetijskih zemljišč predstavlja analizo prostora, stanje na področju kmetijskih zemljišč in kategorizacijo kmetijskih zemljišč v občini. Na koncu poglavja predstavlja območje Brnica. Tu želi Občina Hrastnik v postopku priprave novih prostorskih aktov spremeniti namembnost najboljših kmetijskih zemljišč z visokim pridelovalnim potencialom za potrebe širitve poselitve in ureditve pokopališča.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: kmetijska zemljišča, varstvo kmetijskih zemljišč, sprememba namembnosti, kategorizacija, strategija, prostorski razvoj
  Število strani: 144
  Obseg in dodatki: 144 str., 1 pregl., 4 graf., 4 sl., 1 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Anton Prosen607Mentor
  Datum in ura zagovora: 21 junij 2006
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3181409)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za prostorsko planiranje (KPP)
  ID vnosa: 701
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/701

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...