Prostorska podatkovna infrastruktura pri upravljanju zemljišč v Afriki - primer Gane in Burkine Faso

Tjaša Kramar (2010) Prostorska podatkovna infrastruktura pri upravljanju zemljišč v Afriki - primer Gane in Burkine Faso. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (5Mb)

  Povzetek

  V diplomski nalogi je predstavljen pomen prostorskih podatkov pri upravljanju zemljišč v Afriki, in sicer v Gani in Burkini Faso. Najprej je predstavljena osnovna prostorska infrastruktura v Afriki, vključno z novim afriškim geodetskim referenčnim sistemom v Zahodni Afriki, vzpostavitev katerega je bila povezana z izkoreninjenjem revščine, saj so številni cilji na tem področju odvisni od vzdrţevanja kakovostnih prostorskih podatkov. Predstavljena je vloga prostorskih podatkov pri reševanju razvojnih problemov Afrike na primeru izbranih projektov, ki so se v preteklosti izvedli v študijskih drţavah. Na področju izkoreninjenja revščine so veliko projektov v povezavi z vzpostavitvijo in uporabo prostorskih podatkov, za ta namen pripravile mednarodne organizacije (Organizacija za prehrano in kmetijstvo FAO, Mednarodna geodetska zveza FIG, Gospodarska komisija zdruţenih narodov UNECE, Svetovna banka itd.), kar je predstavljeno tudi v nalogi. Za primer Gane in Burkine Faso smo nadalje podrobneje predstavili drţavno prostorsko podatkovno infrastrukturo, vključno z zemljiškim katastrom. Za obe izbrani afriški drţavi je za oris in primerjavo sistemov registracije nepremičnin podan postopek prodaje zemljišča. Pri Gani je dodan povzetek intervjuja udeleţenke postopka transakcije nepremičnine v tej drţavi za laţje razumevanje sistema registracije zemljišč in pravic na njih.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: prostorski podatki, prostorska podatkovna infrastruktura, upravljanje zemljišč, zmanjševanje revščine, Gana, Burkina Faso
  Število strani: 82
  Obseg in dodatki: 82 str., 4 pregl., 4 graf., 27 sl., 4 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Anka Lisec257Mentor
  izr. prof. dr. Dušan Kogoj53Somentor
  Datum in ura zagovora: 23 september 2010
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=5141601)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za geodezijo (KG)
  Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za geoinformatiko in katastre nepremičnin (KGKN)
  ID vnosa: 688
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/688

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...