Vpliv izgradnje avtocest na mobilnost delavcev v Sloveniji v obdobju 2000 - 2008

Miha Poklukar (2010) Vpliv izgradnje avtocest na mobilnost delavcev v Sloveniji v obdobju 2000 - 2008. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (3924Kb)

  Povzetek

  V diplomski nalogi ugotavljamo vpliv izgradnje avtocest v obdobju 2000-2008 na mobilnost delavcev vozačev v Republiki Sloveniji. Podatke o delavcih vozačih smo pridobili na Statističnem uradu RS, podatke o časovni dostopnosti med občinskimi središči pa smo izračunali s pomočjo mrežnih analiz v okolju geografskega informacijskega sistema. V ta namen smo v programih ArcGIS in ArcCatalog izdelali mrežne modele za vsako posamezno leto v obravnavanem obdobju, v katere smo vključili novozgrajene avtocestne odseke, državno omrežje cest ter občinska središča. V diplomski nalogi smo podrobno predstavili postopek izdelave mrežnega modela. Analizo povezanosti med časovno dostopnostjo do kraja dela in tokovi delavcev vozačev med občinami Slovenije smo izvedli v programu Excel. Analizirali smo statistično povezanost za vse podatke skupaj po letih ter posebej po uporabniško določenih skupinah glede na časovno razdaljo do kraja dela. Analiza povezanosti med časovno razdaljo do kraja dela in tokovi delavcev vozačev med občinami RS je potrdila relativno močno negativno statistično povezanost med obravnavanima spremenljivkama za spodnjih 75 odstotkov časovnih razdalj. Regresijska analiza med potovalnim časom in številom delavcev vozačev je pokazala, da se obravnavnim opazovanjem najbolje prilega logaritemski regresijski model.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: avtocesta, mrežni model, mrežna analiza, analiza, delavci vozači, občina, Slovenija
  Število strani: 87
  Obseg in dodatki: 87 str., 35 pregl., 43 sl.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  viš. pred. mag. Samo Drobne21Mentor
  Datum in ura zagovora: 23 september 2010
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=5146465)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za geoinformatiko in katastre nepremičnin (KGKN)
  ID vnosa: 687
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/687

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...