Ponovna uporaba in reciklaža gradbenih odpadkov s poudarkom na kamenih materialih

Borjan Kokolj (2010) Ponovna uporaba in reciklaža gradbenih odpadkov s poudarkom na kamenih materialih. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (2310Kb)

  Povzetek

  V zadnjih letih smo priča osveščanju javnosti glede ekološke problematike. Gradbena industrija spada med največje onesnaţevalce in zato je še posebej pomembno, da so na tem področju delovni procesi in izdelki v skladu z okoljevarstvenimi normami in smernicami, ki so sprejete v okviru Evropske unije. Med vidnejšimi onesnaţevalci so gradbeni odpadki, ki v Sloveniji predstavljajo več kot 25 odstotkov vseh nastalih odpadkov. Področje ravnanja z odpadki je eno slabše rešenih področij varstva okolja, katerega ne bi smeli jemati kot strošek in niz prepovedi ter zapovedi, saj je lahko prav varstvo okolja pomemben dejavnik razvoja in neposrednih sprememb v proizvodnji in porabi dobrin. Pravno je področje ravnanja z odpadki razmeroma dobro urejeno in usklajeno z EU, udejanjanje zakonodaje v praksi pa je zenkrat še bistveno slabše, saj podatki o količinah in strukturi odpadkov ter načinih ravnanja z njimi niso zanesljivi. Za to so glavni krivci podjetja, ki imajo s svojo dejavnostjo neposredno močan vpliv na okolje. Vlaganje v varstvo okolja se obravnava kot strošek in ne kot dolgoročna naloţba, ki lahko prinese tudi trţno prednost. S tem razlogom v diplomski nalogi predstavljam nastanke in vrste gradbenih odpadkov, jih kategoriziram in predstavim moţne načine reciklaţe in ponovne uporabe. Kot primer ravnanja za gradbenimi odpadki predstavim način rušenja objekta Cukrarna, pri katerem je nastalo več vrst odpadkov, ter kako je podjetje SCT kot naročnik ravnalo z njimi.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: gradbeni odpadki, reciklaţa gradbenih odpadkov,
  Število strani: 83
  Obseg in dodatki: 83 str., 11 pregl., 25 sl., 2 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Jana Šelih331Mentor
  izr. prof. dr. Violeta Bokan-Bosiljkov169Somentor
  Datum in ura zagovora: 26 marec 2010
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4973921)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za operativno gradbeništvo (KOG)
  Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za preskušanje materialov in konstrukcij (KPMK)
  ID vnosa: 684
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/684

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...