Prezračevalni sistemi na KČN in njihova primerjava na CČN Ljutomer in Murska Sobota

Sabina Kolbl (2009) Prezračevalni sistemi na KČN in njihova primerjava na CČN Ljutomer in Murska Sobota. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (5Mb)

  Povzetek

  V diplomskem delu obravnavam sisteme prezračevanja na KČN ter primerjam prezračevanje na ČN Ljutomer in Murska Sobota. V prvih štirih poglavjih so podane teoretične osnove prezračevanja in prezračevalnih sistemov na ČN. V uvodnem delu je na kratko predstavljeno biološko čiščenje odpadnih voda in osnovni procesi, ki pri tem potekajo. Opisane so osnovne enačbe po ATV-DVWK-A 131E za hitrost porabe kisika in količino kisika, ki ga potrebujemo za razgradnjo ogljikovega materiala. Na prenos kisika vplivajo različni faktorji kot so: nasičenost kisika, temperatura, lastnosti odpadne vode, globina potopitve difuzorjev ter barometrični tlak. Pri prenosu nas zanima predvsem prenos med plinsko in tekočo fazo. Opisana je teorija mejne plasti s pripadajočimi enačbami. Pri prezračevanju moramo upoštevati tudi določene korekcijske faktorje, če želimo določiti dejansko hitrost prenosa kisika pri obratovalnih pogojih. V tretjem poglavju so podane in opisane enačbe za dimenzioniranje sistemov prezračevanja. Pri obratovalnih pogojih mora hitrost prenosa kisika zadostovati potrebam biomase v prezračevalnem bazenu. Maksimalna hitrost prenosa kisika nastopi, ko je koncentracija kisika v raztopini enaka nič. Opisana je tudi energetska učinkovitost čiščenja odpadne vode in kontrolni sistemi na ČN. Na KČN Ljutomer in Murska Sobota je vgrajen sistem prezračevanja z difuzorji, ki proizvajajo majhne mehurčke. Za oba primera je glede na obremenitev izračunana količina potrebnega zraka za vpihovanje v reaktor, učinkovitost prenosa kisika pri standardnih pogojih. Zajeti so tudi strošku prezračevanja in učinkovitost čiščenja odpadne vode. IV

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: prezračevalni sistemi, vpihovanje zraka, mejna plast, prenos kisika, biološko aerobno čiščenje
  Število strani: 126
  Obseg in dodatki: 126 str., 34 pregl., 47 sl., 17 graf., 78 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Jože Panjan85Mentor
  dr. Darko Drev411Somentor
  Datum in ura zagovora: 23 junij 2009
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4695649)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Inštitut za zdravstveno hidrotehniko (IZH)
  ID vnosa: 68
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/68

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...