Napetnostno-deformacijska stanja v peščenih materialih

Barbara Likar (2010) Napetnostno-deformacijska stanja v peščenih materialih. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (6Mb)

  Povzetek

  Diplomsko delo obravnava raziskave dinamičnega strižnega modula zemljin pri različnih napetostnih stanjih, dobljenega s pomočjo torzijskega triosnega aparata za votle vzorce. Prvi del naloge predstavlja teoretično osnovo torzijskih triosnih preiskav votlih vzorcev v smislu predstavitve napetosti in deformacij, ki se pojavijo v vzorcu med preiskovanjem, ter zaključke že opravljenih tovrstnih preiskav predstavljenih v strokovni literaturi. Sledi študij postopka izvajanja preiskav od pripravljanja peščenih vzorcev do samega poteka preiskav, povzetega po japonskem standardu za določitev deformacijskih lastnosti zemljin s pomočjo torzijske triosne preiskave votlega vzorca (JGS 0543-2000). V nadaljevanju so bile opravljene preiskave z namenom ugotavljanja vpliva anizotropne konsolidacije na strižni modul zemljine. Opravljenih je bilo šest preiskav na dveh različnih materialih pri različnih začetnih efektivnih napetostih v obročni smeri. Vse preiskave so bile v prvem delu vodene deformacijsko po omenjenem japonskem standardu. Z njimi smo želeli potrditi začetno predpostavko o vplivu anizotropne konsolidacije na strižno togost zemljin. V drugem delu je bil vzorec obremenjen z napetostno vodeno obremenitvijo v več stopnjah z namenom ugotavljanja vpliva različnih smeri obremenjevanja (strižna, vertikalna, strižna in vertikalna) na obnašanje zemljine. Vzorci iz enozrnatega peska so bili pripravljeni po metodi suhega nasipavanja in zbijanja, medtem ko je bila za pripravo vzorcev iz peščenega melja izbrana sedimentacijska metoda.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: geotehnika, preizkuševanje zemljin, torzijske triosne preiskave votlih vzorcev, dinamični strižni modul zemljin
  Število strani: 93
  Obseg in dodatki: 93 str., 8 pregl., 58 sl., 100 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Bojan Majes72Mentor
  dr. Stanislav LenartSomentor
  Datum in ura zagovora: 23 april 2010
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=5004385)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za mehaniko tal z laboratorijem (KMTal)
  ID vnosa: 676
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/676

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...