Vplivi metod interpolacije in glajenja na geometrično natančnost ploskev iz lidarskih podatkov

Vanja Aš (2008) Vplivi metod interpolacije in glajenja na geometrično natančnost ploskev iz lidarskih podatkov. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (2516Kb)

  Povzetek

  V diplomski nalogi je predstavljena analiza vpliva metod interpolacije in glajenja na geometrično natančnost ploskev iz lidarskih podatkov. V začetku je opisana tehnologija laserskega skeniranja in instrument Riegl LMS-Z420i, s katerim so bili lidarski podatki pridobljeni. Vsi v nalogi uporabljeni podatki se nanašajo na relief in so bili za ta namen tudi obdelani. Postopek obdelave lidarskih podatkov je bil izveden v računalniškem programu RiSCAN PRO. Na osnovi interpolacije obdelanih podatkov so bile modelirane ploskve. Pri tem so bile uporabljene metode interpolacije in glajenja, ki jih nudi računalniški program Surfer 8 in so bile v njem tudi izvedene. Vseh 12 interpolacijskih metod je opisanih, preizkušenih pa 11, t.j. vse razen zadnje od naštetih: Kriging, Metoda z inverznimi razdaljami na potenco, Triangulacija z linearno interpolacijo, Metoda naravnih sosedov, Metoda najbližjega soseda, Metoda radialnih baznih funkcij, Modificirana Shepard-ova metoda, Metoda minimalne ukrivljenosti, Metoda premikanja povprečja, Metoda lokalnih polinomov, Polinomska regresija in Metoda ''merjenja'' podatkov. Podani so tudi opisi načina glajenja ploskev. Praktično je postopek glajenja izveden bodisi v sklopu interpolacijskih metod bodisi z metodama filtriranja in glajenja z zlepki. Vsi rezultati so tudi statistično ovrednoteni. V ta namen so v programu Surfer 8 izračunane srednje vrednosti in standardni odkloni vertikalnih odstopanj podanih in interpoliranih vrednosti.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: interpolacijske metode, lidarski podatki, glajenje ploskev, statistična analiza
  Število strani: 63
  Obseg in dodatki: 63 str., 9 pregl., 33 sl., 30 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Mojca Kosmatin Fras221Mentor
  Datum in ura zagovora: 18 december 2008
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4419681)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za kartografijo, fotogrametrijo in daljinsko zaznavanja (KKFDZ)
  ID vnosa: 675
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/675

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...