Analiza postopkov določitve koordinat ekscentričnim signalom v D96/TM koordinatnem sistemu

Borut Bogatez (2009) Analiza postopkov določitve koordinat ekscentričnim signalom v D96/TM koordinatnem sistemu. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (4Mb)

  Povzetek

  Z letom 2008 smo v Sloveniji uvedli nov državni horizontalni koordinatni sistem D96/TM. Zaradi vedno bolj razširjene uporabe tehnologij GNSS za določitev položaja, geodetske točke v klasičnem smislu izgubljajo pomen. Veliko število trigonometričnih točk ima v svoji neposredni bližini ekscentrični signal, ki so geodetom služili kot orientacijske točke pri delu na terenu. V starem koordinatnem sistemu je geodetske točke in njihove ekscentre vzpostavila Geodetska uprava, kar se s prehodom na nov koordinatni sistem ne dogaja več. V Navodilu za izvajanje klasične geodetske izmere v novem državnem koordinatnem sistemu piše, da “orientacijo zagotavljajo dobro vidne točke izmeritvene mreže”. To ni vedno možno. Včasih je točk izmeritvene mreže premalo, so slabo razporejene ali niso med seboj vidne, ter moramo stabilizirati in opazovati večje število točk kot bi bilo sicer potrebno. Ko delamo večkrat na istem območju, kar se dogaja večini geodetskim podjetjem v Sloveniji, postaja smiselna določitev koordinat ekscentričnim signalom trigonometričnih točk v novem koordinatnem sistemu. V diplomski nalogi nas predvsem zanima kakšne so možnosti za določitev koordinat ekscentričnim signalom, kakšna je kvaliteta in kakšna ekonomičnost, ter kateri je najbolj primeren pristop. Koordinate določujemo na dva načina: s transformacijo in z merjenjem. Nato se nam nadaljevanje naloge ponuja kar samo od sebe: kako lahko signal najlažje izmerimo, da dobimo željeno natančnost, katera je najbolj primerna transformacija, zakaj je pri transformacijah natančnost presenetljivo slaba, katere signale lahko transformiramo, ter kolikšna je natančnost koordinat ekscentričnih signalov v starem koordinatnem sistemu.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: orientacijska točka, transformacija, primerjava natančnosti, VRS
  Število strani: 63
  Obseg in dodatki: 63 str., 24 pregl., 14 sl., 40 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Bojan Stopar123Mentor
  izr. prof. dr. Tomaž Ambrožič1Somentor
  Datum in ura zagovora: 28 januar 2009
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4467809)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za geodezijo (KG)
  Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za matematično in fizikalno geodezijo ter navigacijo (KMFGN)
  ID vnosa: 670
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/670

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...