Opazovanje poplav s podatki daljinskega zaznavanja

Darja Vodišek (2009) Opazovanje poplav s podatki daljinskega zaznavanja. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (7Mb)

  Povzetek

  Z daljinskim zaznavanjem opazujemo razne pojave na Zemlji, s satelitskimi sistemi z boljšo prostorsko ločljivostjo lahko spremljamo naravne nesreče bolj nazorno. V diplomski nalogi sem predstavila uporabnost satelitskih posnetkov v primeru naravnih nesreč. Opisan je postopek pridobitve, predobdelave, klasifikacije in interpretacije satelitskih podob ob katastrofalni poplavi leta 2007. Z aktivacijo mednarodnega programa Vesolje in velike nesreče so bili za opazovanje poplave pridobljeni satelitski posnetki, sledila je ortorektifikacija, ostrenje večspektralne podobe s pankromatsko ter izboljšanje kontrasta uporabljenih podob SPOT. Iz predobdelanih podob SPOT sem s klasifikacijskim algoritmom metode največje verjetnosti določila poplavljena območja. Natančnost klasifikacije je bila izboljšana z normiranim diferencialnim vegetacijskim indeksom, z digitalnim modelom višin in s slojem hidrografije. Iz poplavljenih območij sledi statistična analiza poškodovane rabe tal.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: daljinsko zaznavanje, naravne nesreče, program Vesolje in velike nesreče, SPOT, analiza podob, normiran diferencialni vegetacijski indeks, klasifikacija, raba tal
  Število strani: 98
  Obseg in dodatki: 98 str., 17 pregl., 40 sl., 23 en., 8 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Krištof Oštir81Mentor
  Datum in ura zagovora: 23 april 2009
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4601185)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za kartografijo, fotogrametrijo in daljinsko zaznavanja (KKFDZ)
  ID vnosa: 668
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/668

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...