Uporaba UV svetlobe v zdravstveni hidrotehniki-tehnološki, tehnični in inženirski vidiki

Matej Čehovin (2009) Uporaba UV svetlobe v zdravstveni hidrotehniki-tehnološki, tehnični in inženirski vidiki. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (3800Kb)

  Povzetek

  Ultravijolična ali UV svetloba je v zadnjih treh desetletjih utrdila svoj položaj med dezinfekcijskimi sredstvi. Čeprav je bila UV svetloba iz tehničnih virov že leta 1910 prvič uporabljena kot dezinfekcijsko sredstvo za pitno vodo (Marseille, Francija), so njeno uporabo v zdravstveni hidrotehniki omejevali visoki stroški, nizka zanesljivost delovanja opreme, zapleteno vzdrževanje sistemov in preprosta, učinkovita ter zanesljiva uporaba sredstev na osnovi klora. Z naraščajočim številom raziskav in zavedanjem nevarnosti za zdravje, ki jih predstavljajo stranski produkti dezinfekcije s kemičnimi oksidanti, je UV svetloba kasneje marsikje postala nadomestna metoda. V 80. letih prejšnjega stoletja se je uporaba te tehnologije razširila. Pravi preboj je dosegla v zadnjem desetletju prejšnjega stoletja, ko so raziskave pokazale visoko učinkovitost pri onesposobljenju praživali Cryptosporidium in Giardia. Poleg prednosti v primerjavi s "klasičnimi" dezinfekcijskimi sredstvi, se je potrebno zaradi značilnih dezinfekcijskih mehanizmov zavedati omejitev in pomanjkljivosti, ki iz tega izhajajo. Na tem področju je bilo v zadnjih 30 letih narejenih mnogo raziskav. Nekatere med njimi so zaradi različnih tehnoloških in metodoloških pristopov v medsebojnem nesoglasju. Prav tako je mnogokdaj mogoče zaslediti pomanjkljivo razumevanje in napačne interpretacije s tega področja v strokovni javnosti. Cilji diplomske naloge so bili zajeti najnovejša spoznanja s področja uporabe UV svetlobe v zdravstveni hidrotehniki, nedvoumno pojasniti pojme in vplive na uporabo te tehnologije, spoznati osnovne tehnične in inženirske vidike ter obravnavati praktične primere. UV svetlobo lahko uporabljamo tudi pri postopkih pospešene oksidacije, o katerih na kratko spregovorimo.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: UV svetloba, UV reaktor, UV svetila, dezinfekcija
  Število strani: 143
  Obseg in dodatki: 143 str., 18 pregl., 14 graf., 50 sl., 55 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Boris Kompare55Mentor
  Datum in ura zagovora: 29 junij 2009
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4695137)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Inštitut za zdravstveno hidrotehniko (IZH)
  ID vnosa: 66
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/66

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...