Vzpostavitev strukture sistema za analizo podatkov o kvaliteti vode in zdravju prebivalstva

Lara Flis (2007) Vzpostavitev strukture sistema za analizo podatkov o kvaliteti vode in zdravju prebivalstva. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (2638Kb)

  Povzetek

  Namen naloge je bil proučiti možnosti povezovanja podatkov pridobljenih z monitoringom vodnih teles, ki se jih odvzema za oskrbo, z monitoringom pitne vode, ter možnosti odkrivanja potencialnih vplivov na zdravje ljudi, ki to vodo uživajo. Ideja je povezati podatkovne baze o vodovodnih sistemih, kakovosti vode in hidričnih obolenjih z možnostjo georeferenciranja podatkov. S pomočjo povezovanja podatkovnih baz in s prostorsko obravnavo bi lahko ocenili izpostavljenost zaradi pitja onesnažene vode in vplive na zdravje ljudi. Nevarnost zaradi mikrobiološkega onesnaženja predstavljajo patogeni virusi, bakterije in praživali, ki se v vodnih telesih in v pitni vodi lahko pojavijo kot posledica fekalne kontaminacije. Mikrobiološko onesnaženje pitne vode lahko vodi do zdravstvenih problemov, ki so akutne narave in se pogosto kažejo kot prebavne težave. Pogostost obolevanja je odvisna od več dejavnikov, pri čemer je najpomembnejši stanje imunskega sistema. Da bi v prihodnje lahko dokazali povezavo med obolenji in vodooskrbnimi sistemi, v katerih voda ne ustreza mikrobiološkim kriterijem, se je potrebno osredotočiti na izboljšavo sistema za odkrivanje hidričnih obolenj. Podatki o hidričnih obolenjih najbrž ne odražajo dejanske pogostosti pojavljanja obolenj, odkrivanje, preiskave in poročanje pa zajamejo le majhen delež dejanskega števila primerov. Zato je že dalj časa prisotna želja po uskladitvi podatkovnih baz Ministrstva za okolje in prostor in Ministrstva za zdravje. Sistem povezave podatkov, predstavljen v nalogi, bi lahko nudil informacije o zdravju prebivalstva, podatke o kakovosti vode, ter omogočal geografsko povezovanje in sledenje poti onesnaženja v pitni vodi.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: vodooskrba, pitna voda, kakovost vode, monitoring, hidrične epidemije, podatkovne baze, okolje in zdravje
  Število strani: 161
  Obseg in dodatki: 161 str., 4 pregl., 11 graf., 34 sl.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Boris Kompare55Mentor
  doc. dr. Primož Banovec232Somentor
  Datum in ura zagovora: 22 marec 2007
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3501153)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za operativno gradbeništvo (KOG)
  Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Inštitut za zdravstveno hidrotehniko (IZH)
  ID vnosa: 657
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/657

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...