Analiza potresnega odziva in potresne utrditve viadukta Ravbarkomanda - prečna smer

Zlatko Vidrih (2006) Analiza potresnega odziva in potresne utrditve viadukta Ravbarkomanda - prečna smer. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (2847Kb)

  Povzetek

  V času gradnje viadukta Ravbarkomanda je bilo znanje o potresnem odzivu mostov pomankljivo. To je vodilo do upoštevanja premajhnih potresnih obremenitev in s tem do uporabe neustreznih konstrukcijskih detajlov, kot so npr. preklopi vzdolžne armature na območju največjih obremenitev, uporaba gladke armature, premajhna stremenska armatura in, v primeru stebrov viadukta Ravbarkomanda, stremenska armatura na notranji strani vzdolžne. Cilj študije, v okviru katere je bilo izdelano diplomsko delo, je bil oceniti potresni odziv viadukta Ravbarkomanda in predlagati načine potresne utrditve stebrov. V diplomskem delu je obravnavana analiza potresnega odziva in potresne utrditve stebrov viadukta Ravbarkomanda v prečni smeri. V literaturi najdemo zelo malo podatkov o obnašanju sorodno konstruiranih stebrov, zato je bil na Zavodu za gradbeništvo Slovenije izveden eksperiment, na podlagi katerega so bili izbrani in verificirani ustrezni analitični modeli. Za določitev potresnega odziva je bila uporabljena linearna analiza v skladu z EC8/2 in nelinearna analiza časovnega odziva. Analiza potresnega odziva viadukta je za prečno smer pokazala, da za pričakovano potresno obtežbo, določeno v posebni študiji, nosilnost stebrov (z izjemo kratkega stebra v osi 30) zadostuje. S stališča potresne utrditve je najustreznejše objetje s kompozitnimi materiali. Ker pa bo potrebno, glede na slabo stanje stebrov, obnoviti tudi krovno plast betona, je verjetno tehnološko bolj smotrna utrditev z betonsko oblogo. V Evropi je kar nekaj sorodno konstruiranih viaduktov, zato smo opravili tudi analizo odziva za primer slabših temeljnih tal oziroma močnejšega potresa. Analiza potresnega odziva in potresne utrditve je bila opravljena tudi za vzdolžno smer (Rejec,2006).

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: viadukt Ravbarkomanda, potresna utrditev, nelinearna analiza
  Število strani: 116
  Obseg in dodatki: 116 str., 28 pregl., 97 sl., 46 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Tatjana Isaković38Mentor
  prof. dr. Matej Fischinger28Somentor
  Datum in ura zagovora: 14 junij 2006
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3169377)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za konstrukcije in potresno inženirstvo (KKPI)
  ID vnosa: 642
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/642

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...