Modeliranje distorzij koordinatnih sistemov v geodeziji na majhnem območju

Simon Mansutti (2008) Modeliranje distorzij koordinatnih sistemov v geodeziji na majhnem območju. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (2233Kb)

  Povzetek

  Z namenom modeliranja distorzij koordinatnih sistemov v geodeziji, so v diplomskem delu predstavljeni najpogosteje uporabljani postopki transformacij koordinatnih sistemov. Ker v geodeziji praviloma izvajamo transformacije med koordinatnimi sistemi, ki niso enake kakovosti, uporabljamo za transformacije koordinatnih sistemov izravnavo transformacije. Rezultat izravnave transformacije so transformacijski parametri ter popravki oz. odstopanja koordinat točk v ciljnem koordinatnem sistemu. Odstopanja koordinat točk so posledica grobo pogrešenih koordinat točk, sistematičnih vplivov pri določitvi koordinat točk ter slučajni vplivi na koordinate točk. V prvem delu so predstavljeni osnovni postopki transformacij koordinatnih sistemov v geodeziji, v drugem delu pa se naloga usmeri v obravnavanje vplivov na velikost in smer odstopanj in sicer obravnava razlike v rezultatih glede na metodo transformacije, velikost območja transformacije, števila veznih točk in vpliv višine veznih točk. Nekaj pozornosti posveti lociranju grobih in sistematičnih pogreškov v koordinatah točk. V tretjem delu je naloga usmerjena v vzpostavitev modelov odstopanj koordinat točk, ki bi omogočal »optimalno« določitev vrednosti odstopanj koordinat točk v poljubni točki območja. Cilj modeliranja odstopanj je vključitev koordinat točk iz starega v nov sistem, ne da bi z njim vplivali na kakovost koordinat točk v novem sistemu.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: koordinatni sistemi, transformacija, transformacijski parametri, interpolacijske metode, modeliranje odstopanj
  Število strani: 99
  Obseg in dodatki: 99 str., 11 pregl., 26 sl., 57 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Bojan Stopar123Mentor
  asist. dr. Klemen Kozmus Trajkovski198Somentor
  Datum in ura zagovora: 10 april 2008
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4000865)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za matematično in fizikalno geodezijo ter navigacijo (KMFGN)
  ID vnosa: 614
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/614

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...